15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialFond suveran de 2.000 miliarde de dolari

Fond suveran de 2.000 miliarde de dolari

Regele Salman al Arabiei Saudite a procedat la o remaniere guvernamentală în cadrul căreia l-a demis pe Ali Al-Naimi, ministrul Petrolului, omul cel mai influent în sânul OPEC.

Timp de 20 de ani, Ali Al-Naimi a influenţat politica OPEC, astăzi confruntată cu o criză gravă din cauza prăbuşirii preţurilor petrolului. Îndepărtarea lui Al-Naimi, în funcţie din 1995, intervine  la câteva zile după anunţarea la Riad a unui ambiţios program intitulat „Viziunea pentru anii 2030“, o încercare de transforma­­re a economiei saudite pentru reducerea dependenţei de petrol. De doi ani, Arabia Saudită, primul exportator mondial de brut, a dus o politică petrolieră care a dus la prăbuşirea cursurilor aurului negru pe pieţele internaţionale. Potrivit Financial Times care citează surse energetice, Ali Al-Naimi, care şi-a folosit întotdeauna poziţia pentru a influenţa politica Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), anunţase la începutul anului că doreşte să plece cu ocazia remanierii ministeriale din mai. În 2014, revista Forbes arăta că „Ali Al-Naimi rămâne omul cel mai puternic din lume în domeniul petrolier“ şi îl clasa pe locul 50 în rândul personalităţilor cele mai puternice de pe glob. Născut în 1935, Al-Naimi a studiat la Universitatea Stanford, apoi a devenit în 1983 preşedintele Aramco. În 1995 a fost numit ministrul Petrolului, post pe care l-a păstrat în pofida celor două remanieri minis­teriale majore operate de regele Salman de la accederea la tron, în ianuarie 2015.

Prin două decrete regale, această personalitate a lumii petrolului a fost demisă şi departamentul său, transformat într-un minister al Energiei, Industriei şi Resurselor miniere, a fost încredinţat lui Khaled al-Faleh, ministrul Sănă­tă­­­ţii. Din 2009 el e şeful gigantului petrolier Aramco pe care auto­­rităţile au decis să-l introducă la Bursă în cadrul programului lor de dezvoltare.

„Foaie de drum“

Într-un moment în care regatul – prima economie a lumii arabe şi primul exportator de petrol brut – este puternic afectat de căderea cursurilor, vice-prinţul moştenitor Mohammed ben Salman anunţa la 25 aprilie intenţia ţării sale de a vinde la Bursă o parte a Aramco şi de a se dota cu un fond suveran de 2.000 miliarde dolari. Cel mai mare din lume. Totul prevăzut în planul de reforme care vizează reducerea dependenţei de aurul negru.

Prinţul Mohammed a precizat că planul este asemenea unei „foi de drum“ pentru dezvoltarea regatului pentru următorii 15 ani şi este destinat să diversifice economia saudită care depinde în proporţie de 70% de petrol, într-un moment în care preţurile sunt în cădere liberă, de peste doi ani. „Avem în vedere să vindem cel puţin 5% din gigantul Aramco. Talia Aramco este foarte mare“ – a mai adăugat fiul regelui, referindu-se la prima companie petrolieră din lume. Vânzarea va constitui cea mai mare capitalizare bursieră de pe planetă. Referindu-se la crearea unui fond suveran de 2.000 miliarde dolari, el a afirmat că va fi „cel mai mare fond de investiţii din lume“ şi de departe va detrona Fondul suveran norvegian care avea zilele trecute 866 miliarde dolari. Mohammed bin Salman a precizat că fondul suveran saudit „va controla peste 10% din capacitatea de investiţii din lume (…) şi volumul acestora va reprezenta peste 3% din activele existente“.   

Prăbuşirea preţurilor petrolului a obligat monarhiile din Golf să ia măsuri fără precedent pentru reducerea subvenţiilor asupra carburanţilor şi impunerea de noi taxe indirecte.

Cele mai citite

Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţului la energie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului 75/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de...

BNR menține dobânda cheie la 7% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, luni, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an,...

Ce este o stație de acumulator portabil și cum o poți folosi

Dacă ești pasionat de camping sau excursii în natură, cu siguranță vei considera achiziția unei stații de acumulator portabil o adevărată investiție. Chiar și...
Ultima oră
Pe aceeași temă