15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFond suveran de 2.000 miliarde de dolari

Fond suveran de 2.000 miliarde de dolari

Regele Salman al Arabiei Saudite a procedat la o remaniere guvernamentală în cadrul căreia l-a demis pe Ali Al-Naimi, ministrul Petrolului, omul cel mai influent în sânul OPEC.

Timp de 20 de ani, Ali Al-Naimi a influenţat politica OPEC, astăzi confruntată cu o criză gravă din cauza prăbuşirii preţurilor petrolului. Îndepărtarea lui Al-Naimi, în funcţie din 1995, intervine  la câteva zile după anunţarea la Riad a unui ambiţios program intitulat „Viziunea pentru anii 2030“, o încercare de transforma­­re a economiei saudite pentru reducerea dependenţei de petrol. De doi ani, Arabia Saudită, primul exportator mondial de brut, a dus o politică petrolieră care a dus la prăbuşirea cursurilor aurului negru pe pieţele internaţionale. Potrivit Financial Times care citează surse energetice, Ali Al-Naimi, care şi-a folosit întotdeauna poziţia pentru a influenţa politica Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), anunţase la începutul anului că doreşte să plece cu ocazia remanierii ministeriale din mai. În 2014, revista Forbes arăta că „Ali Al-Naimi rămâne omul cel mai puternic din lume în domeniul petrolier“ şi îl clasa pe locul 50 în rândul personalităţilor cele mai puternice de pe glob. Născut în 1935, Al-Naimi a studiat la Universitatea Stanford, apoi a devenit în 1983 preşedintele Aramco. În 1995 a fost numit ministrul Petrolului, post pe care l-a păstrat în pofida celor două remanieri minis­teriale majore operate de regele Salman de la accederea la tron, în ianuarie 2015.

Prin două decrete regale, această personalitate a lumii petrolului a fost demisă şi departamentul său, transformat într-un minister al Energiei, Industriei şi Resurselor miniere, a fost încredinţat lui Khaled al-Faleh, ministrul Sănă­tă­­­ţii. Din 2009 el e şeful gigantului petrolier Aramco pe care auto­­rităţile au decis să-l introducă la Bursă în cadrul programului lor de dezvoltare.

„Foaie de drum“

Într-un moment în care regatul – prima economie a lumii arabe şi primul exportator de petrol brut – este puternic afectat de căderea cursurilor, vice-prinţul moştenitor Mohammed ben Salman anunţa la 25 aprilie intenţia ţării sale de a vinde la Bursă o parte a Aramco şi de a se dota cu un fond suveran de 2.000 miliarde dolari. Cel mai mare din lume. Totul prevăzut în planul de reforme care vizează reducerea dependenţei de aurul negru.

Prinţul Mohammed a precizat că planul este asemenea unei „foi de drum“ pentru dezvoltarea regatului pentru următorii 15 ani şi este destinat să diversifice economia saudită care depinde în proporţie de 70% de petrol, într-un moment în care preţurile sunt în cădere liberă, de peste doi ani. „Avem în vedere să vindem cel puţin 5% din gigantul Aramco. Talia Aramco este foarte mare“ – a mai adăugat fiul regelui, referindu-se la prima companie petrolieră din lume. Vânzarea va constitui cea mai mare capitalizare bursieră de pe planetă. Referindu-se la crearea unui fond suveran de 2.000 miliarde dolari, el a afirmat că va fi „cel mai mare fond de investiţii din lume“ şi de departe va detrona Fondul suveran norvegian care avea zilele trecute 866 miliarde dolari. Mohammed bin Salman a precizat că fondul suveran saudit „va controla peste 10% din capacitatea de investiţii din lume (…) şi volumul acestora va reprezenta peste 3% din activele existente“.   

Prăbuşirea preţurilor petrolului a obligat monarhiile din Golf să ia măsuri fără precedent pentru reducerea subvenţiilor asupra carburanţilor şi impunerea de noi taxe indirecte.

Cele mai citite

Iuliana Demetrescu va arbitra o semifinală de Liga Campionilor

Iuliana Demetrescu a fost delegată de UEFA la partida Chelsea – Barcelona, din semifinalele Ligii Campionilor la fotbal feminin, programată sâmbătă, 27 aprilie, de...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...
Ultima oră
Pe aceeași temă