10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFondatorul WikiLeaks va fi INTEROGAT la Londra. Care sunt acuzaţiile

Fondatorul WikiLeaks va fi INTEROGAT la Londra. Care sunt acuzaţiile

Ecuadorul a încheiat o înţelegere cu Suedia, în urma căreia fondatorul Wikileaks va fi interogat în sediul Ambasadei statului Ecuador din Anglia, informează Mediafax.

Ecuadorul a semnat cu Suedia un pact care permite ca Julian Assange să fie interogat în Ambasada ecuadoriană din Londra, unde fondatorul WikiLeaks s-a refugiat în urmă cu peste trei ani, a anunţat Guvernul de la Quito, relatează Reuters.

Acordul a fost semnat în capitala ecuadoriană după o jumătate de an de negocieri.

“Este, fără îndooială, un instrument care consolidează relaţiile bilaterale şi care va facilita, de exemplu, efectuarea unor proceduri judiciare precum interogarea domnului Assange”, a anunţat Ministerul ecuadorian de Externe în weekend, într-un comunicat.

Assange, în vârstă de 44 de ani, s-a refugiat în sediul ambasadei ecuadoriene din Londra în iunie 2012, pentru a evita să fie extrădat în Suedia, care vrea să-l interogheze în legătură cu acuzaţii de presupuse agresiuni sexuale şi de viol formulate de către două femei în 2010. Australianul respinge aceste acuzaţii.

Fondatorul WikiLeaks se teme că suedezii l-ar extrăda în Statele Unite, unde riscă să fie judecat pentru publicarea pe site-ul sprecializat în dezvăluirea de informaţii secrete a sute de mii de documente militare clasificate şi telegrame diplomatice, în urmă cu cinci ani, cea mai mare scurgere de informaţii clasificate din istoria americană.

Marea Britanie a acuzat Ecuadorul de împiedicarea cursului justiţiei, prin faptul că i-a permis lui Assange să rămână în sediul ambasadei sale, în zona de lux Knightsbridge din centrul Londrei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă