9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFondul Monetar Internațional, acuzat că a contribuit la răspândirea rapidă a Ebola

Fondul Monetar Internațional, acuzat că a contribuit la răspândirea rapidă a Ebola

Tăierile de cheltuielie impuse de Fondul Monetar Internațional ar fi contribuit la răspândirea rapidă a virusului Ebola în trei state africane, susțin cercetătorii britanici, citați de BBC.

Această măsură ar fi dus la „subfinanțări, personal insuficient și sisteme de sănătate slab pregătite” în Sierra Leone, Liberia și Guinea, cele mai afectate țări de virusul Ebola, în care au murit peste 7.300 de persoane.

Reprezentanții IMF au negat acuzațiile. Este „complet neadevarat” că directivele FMI au dus la răspândirea Ebola, a afirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al FMI.

„Un motiv major pentru care Ebola s-a răspândit atât de rapid este slăbiciunea sistemelor de sănătate din regiune”, a susținut expertul în sociologie Alexander Kentikelenis, de la Universitatea din Cambridge.

Studiul condus de acesta arată că cerințele FMI de reducere a cheltuielilor au fost extreme de stricte, iar țările respective nu au mai putut angaja personal pe care să-l plătească în mod adecvat.

Totodată, descentralizarea sistemelor de sănătate a îngreunat mobilizarea de urgență în fața unei epidemii de genul Ebola.

Autorii studiului au afirmat că oficiali din Guinea, Liberia și Sierra Leone au primit directivele FMI în 2013, chiar înainte ca epidemia Ebola să izbucnească.

Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă