15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialForţele guvernamentale din Irak au respins mai multe asalturi

Forţele guvernamentale din Irak au respins mai multe asalturi

Forţele guvernamentale din Irak au reuşit să stopeze avansul insurgenţilor sunniţi spre vestul ţării după ce au respins, marţi dimineaţa, un asalt asupra oraşului Haditha, în provincia Al-Anbar, şi altele împotriva rafinăriei de petrol de la Baiji, cea mai mare din Irak, informează Mediafax.

În acelaşi timp, forţele armate aeriene au efectuat raiduri în mai multe zone controlate de insurgenţi, operaţiuni soldate cu 38 de morţi.

Potrivit unui ofiţer de poliţie, "la Haditha (210 kilometri nord-vest de Bagdad), armata, sprijină de combatanţi tribali, a respins, marţi dimineaţa, un asalt al unor bărbaţi din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), obligându-i să se retragă".

El a adăugat pentru AFP că "armata şi triburile au ridicat obstacole de nisip în jurul oraşului pentru a împiedica avansul (jihadiştilor sunniţi) din SIIL".

Oraşul Haditha, care găzduieşte cele mai importante centrale electrice din Al-Anbar, este situat în apropierea autostrăzii care duce spre Ramadi, capitala acestei provincii cu majoritate sunnită de la frontiera cu Siria, mai scrie sursa citată.

Insurgenţi sunniţi, conduşi de SIIL, încearcă să avanseze spre vest în provincia Al-Anbar, unde au reuşit, în ultimele zile, să preia controlul asupra oraşelor Al-Qaim, Aana şi Rawa, înainte ca forţele guvernamentale să le stopeze avansul.

Tot marţi, forţele armate au efectuat raiduri asupra a două poduri vitale de pe Eufrat, în apropierea oraşului Al-Qaim (340 de kilometri nord-vest de Bagdad), folosite de insurgenţi pentru deplasări între provincia Ninive, unde controlează cea mai mare parte din teritoriu, şi Al-Anbar.

De asemenea, forţele guvernamentale au respins noi atacuri ale insurgenţilor asupra rafinăriei de la Baiji, la 200 de kilometri vest de Bagdad.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă