10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialForțele irakiene au pătruns într-un oraș care se afla de doi ani...

Forțele irakiene au pătruns într-un oraș care se afla de doi ani sub controlul grupării SI

Forțele irakiene au pătruns, miercuri, în orașul Ar Rutba, din vestul țării, aflat  din 2014 sub controlul grupării Statul Islamic (SI) şi situat pe drumul principal dintre Bagdad şi frontiera cu Iordania, informează AFP, citat de Agerpres.

„În urmă cu câteva ore, aproape o treime din oraş era curăţată” de orice prezenţă jihadistă, a afirmat purtătorul de cuvânt al operaţiunii militare americane împotriva SI, colonelul Steve Warren.

În oraș erau aproximativ 200-250 de jihadiști, care nu au demonstrat o rezistenţă foarte puternică în faţa înaintării forţelor irakiene, a informat purtătorul de cuvânt. Colonelul Steve Warren a adăugat că oraşul urmează să fie complet liber de orice prezenţă jihadistă „foarte curând”. 

Pentru militarii americani, pierderea oraşului Ar Rutba îi privează pe jihadişti de o zonă de sprijin pentru operaţiunile lor din provincia sunnită Al Anbar, în care forţele irakiene au angajat o ofensivă majoră împotriva SI. Majoritatea forţelor SI din Irak, între 10.000 şi 12.000, sunt în prezent „concentrate în jurul oraşelor Mosul şi Tal Afar, în provincia Ninive din nordul ţării, a mai spus colonelul Steve Warren. 

Vineri, el anunțase că două „ținte de înaltă valoare” ale grupării SI au fost eliminate, vineri. Astfel, o bombă a coaliţiei l-a ucis pe Abu Hamza, un comandant local din valea Eufratului, şi pe Abu Safiya, implicat în atacuri cu arme chimice de asemenea în valea Eufratului, a precizat colonelul. 

Abu Hamza era un vechi membru al organizaţiei Al-Qaida în Irak care „a planificat şi condus operaţiuni împotriva soldaţilor americani” în timpul războiului din Irak, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă