12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFost deţinut Guantanamo, condamnat să plătească daune URIAȘE unor soldați. Care este...

Fost deţinut Guantanamo, condamnat să plătească daune URIAȘE unor soldați. Care este motivul

Un fost deţinut al închisorii din Guantanamo a fost condamnat de către un tribunal american să plătească despăgubiri în valoare de 134 de milioane de dolari familiilor celor doi soldaţi americani, victime ale unui atentat cu grenadă pe care l-a comis în anul 2002, informează Mediafax.

Decizia a fost pronunţată de tribunalul din Salt Lake City, capitala statului Utah, situat în vestul Statelor Unite ale Americii. Avocatul famiilor celor doi soldaţi, Laura Tanner, a fost de acord cu decizia pronunţată, dar a precizat că nu îşi face nicio speranţă că Omar Khadr va achita suma respectivă efectiv.

“Este o mare victorie pentru clienţii noştri, dar ceea ce se pune în discuţie acum este posibilitatea de a primi, într-adevăr, aceste despăgubiri financiare”, a făcut Tanner precizări referitoare la decizia pronunţată de tribunalul american luna trecută.

“Următorul pas pe care trebuie să-l facem în acest demers este să colaborăm cu un consilier canadian şi să obţinem o validare a deciziei şi în Canada, pentru a putea fi aplicată în baza legilor canadiene ca să avem toate şansele pentru a colecta tot ce putem din acea sumă”, a continuat Tanner.

Omar Khadr a comis un atentat cu grenadă în Afganistan, în 2002, în urma căruia un soldat american, Christopher Speer, a fost ucis, iar un altul, Layne Morris, rănit. El a fost arestat în Afganistan imediat – era adolescent în momentul comiterii atacului –, fiind încarcerat la închisoarea americană din Guantanamo Bay, timp de zece ani. În 2010, a fost condamnat la opt ani de închisoare de o comisie militară, pledând vinovat pentru lansarea unui grenade care a ucis un soldat american şi a rănit un altul.

În septembrie 2012, Khadr a fost transferat din Guantamano şi expatriat în Canada, de unde a fost eliberat condiţionat în luna mai a acestui an, în baza achitării cauţiunii, după ce o curte de apel din Canada a respins tentativele guvernamentale americane de a-l menţine în închisoare.

Tatăl lui Khadr, Ahmed Said Khadr, cetăţean canadian născut în Egipt, a fost un membru influent al grupării teroriste Al-Qaida. El a fost ucis în Pakistan, în 2003.

Cele mai citite

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă