16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFost premier israelian, găsit vinovat într-un caz de corupţie rejudecat

Fost premier israelian, găsit vinovat într-un caz de corupţie rejudecat

Fostul premier israelian Ehud Olmert a fost găsit vinovat de tribunalul din Ierusalim, după rejudecarea unui proces de corupţie pentru fapte ce datează din perioada în care acesta era primar al Ierusalimului, relatează Haaretz, conform Mediafax.

Olmert a fost achitat în 2012, dar rejudecarea procesului a fost decisă anul trecut după ce o înţelegere cu fostul director al biroului premeirului, Shula Zaken, a permis introducerea de noi dovezi.

Înregistrările audio realizate de Zaken şi în legătură cu care ea a depus mărturie în proces arată că Olmert a convins-o să nu depună mărturie în primul proces, de teamă că îl va incrimina.

“În lumina noilor descoperiri, schimbăm verdictul”, au declarat judecătorii. Sentinţa lui Olmert va fi anunţată la 5 mai.

Achitarea fostului premier în acest caz a generat critici fără precedent, mai ales pentru că a sancţionat primirea de către el, timp de mai mulţi ani, a sute de mii de dolari din partea omului de afaceri american Morris Talansky, care nu au fost raportaţi. Aceştia ar fi fost ţinuţi într-un seif în biroul consilierului lui Olmert, Uri Messer. Faptele datează din timpul mandatului lui Olmert de primar al oraşului Ierusalim (1993-2003).

În decizia de achitare din 2012, completul de trei judecători a decis că acuzarea nu a dovedit că banii pe care Olmert i-a primit de la Talansky au fost folosiţi pentru politică mai degrabă decât în scopuri personale, invocând îndoiala rezonabilă.

În timpul interogatoriilor, Olmert a negat că a primit bani de la Talansky dar în faţa tribunalului el a recunoscut că a primit unele fonduri, dar a pretins că acestea au fost folosite în scopuri politice legale.

În centrul rejudecării procesului s-a aflat mărturia lui Zaken şi înregistrările furnizate de ea cu privire la o sumă anuală de 30.000 de dolari pe care a primit-o de la Olmert.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...
Ultima oră
Pe aceeași temă