16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialFost președinte al Adunării Generale a ONU, inculpat pentru fraudă fiscală

Fost președinte al Adunării Generale a ONU, inculpat pentru fraudă fiscală

Fostul președinte al Adunării Generale al ONU, John Ashe, a fost inculpat, marți, pentru fraudă fiscală de autoritățile americane. El este suspectat că a acceptat peste un milion de dolari mită de la o rețea chineză, din care au fost, de asemenea, inculpate patru persoane, relatează AFP, citată de Agerpres. 

Autoritățile federale americane au descoperit un sistem de pe urma căruia ar fi urmat să beneficieze mai mulți oameni de afaceri chinezi, chiar dacă niciunul dintre ei nu pare să fi obținut un beneficiu concret, potrivit anchetei.

În centrul mecanismului se afla John Ashe, de 61 de ani, ambasador al Antigua și Barbuda la ONU, care a fost președinte al celei de a 68-a sesiuni a Adunării generale al ONU, între septembrie 2013 și septembrie 2014.

John Ashe este acuzat că a acceptat, între 2011 și 2014, peste 1,3 milioane de dolari din partea unui grup de cinci persoane, conform plângerii depuse de procurorul federal districtual din Manhattan, Preet Bharara.

Pe plan penal, el nu este urmărit pentru corupție ci pentru fraudă fiscală, autoritățile estimând că a declarat venituri cu peste 1,2 milioane de dolari mai mici în declarațiile sale.

În afară de John Ashe alte patru persoane au fost inculpate marți. Printre acestea se află principalul suspect al rețelei de corupție, Ng Lap Seng, un sexagenar din Macao care a făcut avere în domeniul imobiliar, și Francis Lorenzo, adjunct al reprezentanței Republicii Dominicane la ONU, implicat și el în mecanismului creat.

Grupul conta pe John Ashe, printre alții, pentru a facilita construirea unui centru de conferințe sponsorizat de ONU în Macao, în sudul Chinei, cu un buget de ‘mai multe miliarde de dolari’, precum și proiecte imobiliare în Antigua și Barbuda.

El i-a trimis secretarului general al ONU un document care insistă asupra pretinsei nevoi de a crea un centru de conferințe la Macao, proiect care nu a fost niciodată realizat.

Cele mai citite

CNPP: 423.532 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în martie 2024

Un număr de 423.532 de persoane beneficiau, în luna martie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa...

Portugalia cultivă tone de canabis medical pentru export

În 2023, Portugalia a exportat 11 tone de canabis, dar doar 17 kg au fost vândute în interiorul granițelor sale. Pacienții recurg în continuare...

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă