13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialFoștii premieri britanici Major și Blair nu exclud un nou referendum legat...

Foștii premieri britanici Major și Blair nu exclud un nou referendum legat de Brexit

Doi foști premieri britanici, conservatorul John Major și succesorul său, laburistul Tony Blair, nu exclud posibilitatea unui nou referendum cu privire la relația Marii Britanii cu Uniunea Europeană, transmite vineri AFP citată de Agerpres.

În două intervenții separate, cei doi foști șefi de guvern, care au făcut campanie pentru menținerea Marii Britanii în UE, au susținut că procesul de ieșire din UE este încă reversibil.

Conform presei britanice de vineri, John Major s-a pronunțat joi, cu prilejul unui dineu privat, împotriva ‘tiraniei majorității’, apreciind ca ‘perfect credibilă’ organizarea unui nou referendum cu privire la termenii acordului cu UE.

‘Vreau să spun că cei 48% care au votat pentru rămânerea’ în UE, la referendumul de pe 23 iunie, ‘nu ar urma să aibă niciun cuvânt de spus asupra a ceea ce se va întâmpla. Mi se pare dificil de acceptat’, a subliniat fostul premier conservator din anii 1990-1997, menționând totuși că respectă votul compatrioților săi.

La rândul său, Tony Blair susține că ‘este încă posibil să fie oprit Brexitul dacă poporul britanic o va decide, după ce a văzut ce implică acesta în mod real’. ‘Nu spun că (Brexitul) va fi oprit, ci că este posibil’, a afirmat Blair, într-un interviu apărut joi în publicația New Statesman.

Actualul premier Theresa May nu exclude ca parlamentul să aibă un cuvânt de spus asupra acordului final cu UE, dar se opune ca deputații să se pronunțe înaintea deschiderii negocierilor.

Curtea Supremă urmează să se pronunțe la începutul lui ianuarie asupra recursului guvernului la decizia Înaltei Curți ce solicită cabinetului să obțină acordul parlamentului pentru declanșarea oficială a ‘divorțului’ de Uniunea Europeană.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă