17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, primește 40 de ani de...

Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, primește 40 de ani de închisoare

UPDATE 16.52: Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) l-a declarat joi, la Haga, pe fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, vinovat de genocid la Srebrenica, fiind condamnat la o pedeapsă de 40 de ani de închisoare, relatează Reuters. 
El a fost găsit vinovat în total în 10 din cele 11 capete de acuzare.

UPDATE 16.18: Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) l-a declarat joi la Haga pe fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, responsabil penal pentru asediul de trei ani asupra oraşului Sarajevo, în care mii de persoane au murit, relatează Reuters, potrivit Agerpres. 

Citind verdictul, preşedintele completului de judecată, judecătorul O-Gon Kwon, a spus că respectiva campanie prin care oraşul ce găzduia sârbi, musulmani şi croaţi a fost bombardat şi atacat cu lunetişti de către forţele sârbo-bosniace asediatoare nu ar fi putut avea loc fără sprijinul lui Karadzic. 

Anterior, TPIY l-a declarat Radovan Karadzic vinovat de crime împotriva umanităţii comise în mai multe municipalităţi din Bosnia, printre care omoruri şi persecuţii, acesta fiind unul din cele două capete de acuzare principale împotriva sa. 

Pe de altă parte, judecătorii ONU l-au achitat pentru o acuzaţie de genocid, precizând că nu au suficiente probe. Preşedintele completului de judecată, judecătorul O-Gon Kwon, a spus că au fost comise numeroase crime de către forţele sârbo-bosniace împotriva bosniacilor musulmani şi a croaţilor bosniaci în mai multe municipalităţi din Bosnia, dar că acestea nu echivalează cu un genocid. Judecătorii nu şi-au anunţat încă decizia privind acuzaţia de genocid în legătură cu masacrul din 1995 de la Srebrenica. 

Radovan Karadzic (70 de ani) a fost inculpat pentru 11 capete de acuzare, între care genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, comise în timpul războiului din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate din calea luptelor între 1992-1995. 

=======

După peste 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica şi asediul sângeros al oraşului Sarajevo, judecătorii Tribunalului Penal Internaţional pentru ex-Iugoslavia (TPIY) vor anunța, joi, verdictul împotriva fostului lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic, la capătul unui proces istoric, relatează AFP, citată de Agerpres.

Radovan Karadzic (70 de ani) este inculpat pentru 11 capete de acuzare, între care genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, comise în timpul războiului din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane deplasate din calea luptelor între 1992-1995. 

Judecata va începe la ora locală 14:00 (13:00 GMT) în prezenţa a numeroase victime, între care foşti deţinuţi în lagăre şi mame de la Srebrenica, precum şi a unor diplomaţi şi jurnaliştiveniţi din lumea întreagă. 

Karadzic va fi cel mai înalt responsabil judecat de tribunal pentru presupuse crime comise în timpul războiului respectiv, după decesul fostului preşedinte sârb Slobodan Milosevic în 2006, în cursul procesului său. 

Radovan Karadzic era preşedintele entităţii sârbilor bosniaci, Republika Srpska. Potrivit actului de acuzare, el voia să divizeze Bosnia şi ‘să alunge pentru totdeauna musulmanii şi croaţii din teritoriile revendicate de sârbii din Bosnia’. 

Karadzic – care s-a apărat singur în cursul procesului – a afirmat totuşi miercuri, într-un interviu acordat canalului de informaţii BIRN din Balcani, că a dus ‘o luptă permanentă pentru a păstra pacea, a preveni războiul şi a reduce suferinţa tuturor oamenilor, independent de religia lor’ şi că se aşteaptă să fie achitat. 

Radovan Karadzic, psihiatru ca formaţie, este acuzat de genocid în special pentru masacrarea a circa 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebrenica în iulie 1995, cel mai grav comis în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...
Ultima oră
Pe aceeași temă