22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialFostul ministru de Externe egiptean îndeamnă Hamas să recunoască Israelul

Fostul ministru de Externe egiptean îndeamnă Hamas să recunoască Israelul

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care este pe cale de a se împăca cu Autoritatea Palestiniană (AP), trebuie să recunoască existenţa Israelului, a cerut miercuri fostul ministru egiptean de Externe, Amr Moussa, a cărui ţară este în prezent ostilă Hamas, relatează AFP, conform Mediafax.

"Hamas trebuie să declare că acceptă iniţiativa arabă de pace din 2002, care formează un plan de normalizare şi de recunoaştere a Israelului, precum şi înfiinţarea unui stat palestinian şi retragerea din teritoriile ocupate", declarat Moussa, care a fost de asemenea secretar al Ligii Arabe.

Iniţiativa arabă de pace a fost lansată în 2002 de către Arabia Saudită, apoi a fost aprobată de Liga Arabă. Ea propune Israelului o normalizare a relaţiilor cu statele arabe în schimbul retragerii sale de pe teritoriile ocupate începând din iunie 1967, crearea unui stat palestinian cu Ierusalimul de Est drept capitală şi o soluţionare "echitabilă şi agreată" a problemei refugiaţilor palestinieni. Această iniţiativă a fost reactivată la sfârşitul lui aprilie 2013, înainte de relansarea negocierilor israelo-palestiniene directe de către secretarul de Stat american John Kerry şi Qatar, propunând un "schimb minor de teritoriu comparabil şi acceptat de către ambele părţi", israelieni şi palestinieni.

Hamas a respins această iniţiativă în urmă cu un an.

Dar dacă partidul islamist aflat la putere în Fâşia Gaza ar accepta-o, "ar fi un pas major către formularea unei politici palestiniene în conflictul israeliano-palestinian", a pledat Moussa, care este, în prezent, preşedintele Comisiei constituţionale egiptene.

Moussa, care a fost şeful diplomaţiei egiptene în perioada 1991-2001, iar apoi al Ligii Arabe până în 2011, este un apropiat al mareşalului Abdel Fattah el-Sisi, favoritul în alegerile prezidenţiale de la sfârşitul lunii în Egipt.

Întrebat marţi dacă Hamas a devenit "inamicul" Cairo, el-Sisi, care l-a destituit pe 3 iulie din funcţie pe fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi, şi-a îndemnat compatrioţii să nu-şi lase "sentimentele împotriva Hamas să afecteze (…) apărarea cauzei palestiniene".

Obligat de blocada Israelului impusă Fâşiei Gaza şi închiderea frontierei cu Egiptul, Hamas a acceptat, la sfârşitul lui aprilie, reconcilerea condiţionată cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas pentru a-şi asigura existenţa pe termen lung, cu preţul cedării puterii, potrivit unor analişti.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

Cluj: Spălare de bani și trafic de droguri. Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane

Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane în urma unei investigații referitoare la constituirea unui grup infracțional specializat în trafic de droguri și spălare de...

Natalia Intotero: Vom asigura și în acest an câte 15000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Programul naţional de fertilizare in vitro va continua și în anul 2024, deși acum câteva luni a fost în pericol din cauza lipsei banilor.  „...
Ultima oră
Pe aceeași temă