17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFostul premier israelian Ehud Olmert, după gratii: Viaţa mă pune astăzi în...

Fostul premier israelian Ehud Olmert, după gratii: Viaţa mă pune astăzi în faţa unui test care nu este uşor

Fostul prim-ministru israelian Ehud Olmert a fost închis, luni, după ce a fost condamnat definitiv la 19 luni de detenţie pentru corupţie şi obstrucţionarea justiţiei. Astfel, el a devenit primul şef al Executuvului israelian care ajunge după gratii, relatează DPA şi AFP, citate de Agerpres.

Olmert, în vârstă de 70 de ani, prim-ministru între 2006 şi 2009, s-a prezentat la închisoarea Maasiyahu, aflată la sud-est de Tel Aviv, cu puţin timp înaintea orei locale 10:00 (08.00 GMT), pentru a-şi ispăşi pedeapsa. 

Astfel, fostul premier israelian a declarat că merge la închisoare “cu inima grea”. Totodată, el a descris experienţa ca fiind “dureroasă şi stranie”, adăugând că ‘”viaţa l-a pus în faţa unui test care nu este uşor” şi spre care “se îndreaptă cu mare tristeţe”.

Citeşte şi: Fostul premier israelian Ehud Olmert va merge la închisoare și va plăti amendă

Deşi el a recunoscut că a comis greşeli, fostul şef al Executivului din Israel a negat că ar fi luat mită şi a susţinut că că acestea nu au fost infracţiuni.

“Când eram prim-ministru, mi s-a dat cea mai înaltă responsabilitate de a apăra securitatea cetăţenilor Israelului, iar astăzi eu sunt cel care urmează să fie închis în spatele gratiilor”, a spus Olmert în mesaj. 

Dată fiind calitatea sa de cunoscător de secrete de stat, autorităţile i-au pregătit lui Olmert condiţii de securitate speciale. Fostul premier va fi încarcerat în blocul 10 de la Maasiyahu, denumit de presă ‘aripa VIP’ a închisorii. În acelaşi penitenciar este închis şi fostul preşedinte Moshe Katsav, care ispăşeşte o pedeapsă de 7 ani pentru viol şi hărţuire sexuală. 

Ehud Olmert va petrece 18 luni în spatele gratiilor pentru mită primită în cadrul unui proiect imobiliar faraonic, denumit Holyland, din Ierusalim, pe când era primar al oraşului, între 1993 şi 2003. În afacere au mai fost implicaţi şi alţi oficiali de rang înalt. 

Citeşte şi: Fost prim-ministru din Israel, condamnat la un an şi jumătate de închisoare

Acestei pedepse i s-a adăugat săptămâna trecută încă o lună de detenţie, pentru obstrucţionarea justiţiei, pentru că Olmert a încercat să cumpere tăcerea fostei sale secretare Shula Zacken pentru a nu depune mărturie împotriva lui. 

În mai 2005, Ehud Olmert a fost condamnat la 8 luni de detenţie cu executare pentru că a primit zeci de mii de dolari de la omul de afaceri american Morris Talansky pe când era ministru al comerţului şi industriilor (începând din 2003). Dosarul urmează să fie judecat în apel de Curtea Supremă, care nu a anunţat data deciziei sale. 

Cele mai citite

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă