21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialFostul președinte brazilian Lula da Silva este anchetat pentru apartenență la o...

Fostul președinte brazilian Lula da Silva este anchetat pentru apartenență la o “organizație criminală”

Fostul președinte al Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva va fi vizat de o anchetă pentru apartenență la o “organizație criminală”, oameni politici deturnând miliarde dolari ale companiei petroliere de stat Petrobras, a anunțat joi Tribunalul Suprem Federal (STF), potrivit AFP, citată de Agerpres.

Magistratul Teori Zavascki a decis să îl includă pe fostul președinte, figură emblematică a stângii latino-americane, în dosarul de anchetă privind participarea liderilor Partidului Muncitorilor (PT) la o rețea de corupție, afacere care vizează de asemenea PSDB (centru dreapta), formațiunea președintelui Michel Temer, și aliatul de dreapta al acestuia, PP.

Lula, aflat la conducerea Braziliei între 2003 și 2010, a mai fost inculpat de două ori în acest vast scandal în cadrul Petrobras: pentru corupție și spălare de bani, precum și pentru obstrucționarea justiției.

Este pentru prima dată când este suspectat că face parte dintr-o organizație criminală în același dosar, chiar dacă Parchetul nu l-a pus deocamdată sub acuzare.

STF a lansat o vastă anchetă, vizând în special parlamentari și miniștri.

Justiția suspectează existența unui “grup criminal organizat, comandat și organizat de personalități politice din diverse partide, cu obiectul de a pereniza îmbogățirea lor ilicită, precum și a unor întreprinderi, finanțând campanii electorale cu ajutorul acestor deturnări de fonduri” publice, a explicat procurorul general Rodrigo Janot.

Miercuri, poliția braziliană a prezentat în fața Parchetului o nouă acuzație împotriva lui Lula pentru corupție pasivă: el ar fi uzat de influența sa pentru a favoriza gigantul din domeniul construcțiilor Odebrecht în obținerea de contracte în Angola în schimbul unor sume de bani.

Lula, 70 de ani, a respins constant acuzațiile care i se aduc și a denunțat caracterul lor politic care ar urmări să îl elimine din cursa pentru prezidențialele din 2018.

El susține că este victima unui complot al “elitelor”, în continuarea “loviturii de stat” parlamentare contra președintei Dilma Rousseff, destituită de Senat la 31 august pentru falsificarea conturilor publice.

Cele mai citite

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă