18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, audiat de judecătorii de instrucţie

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, audiat de judecătorii de instrucţie

Fostul preşedintele francez Nicolas Sarkozy este audiat, marţi dimineaţa, de judecătorii de instrucţie, în cadrul unei anchete care vizează finanţarea campaniei sale din 2012, informează AFP, citat de Agerpres.

Ancheta a fost deschisă pentru uz de fals, abuz de încredere, escrocherie şi finanţare ilegală de campanie electorală. Fostul preşedinte de dreapta (2007-2012) ar putea totuşi să plece de la audieri cu simplul statut intermediar de “martor asistat

Ancheta Bygmalion, după numele firmei care organiza întâlnirile din campania lui Sakozy, vizează un sistem de facturi false, care ar fi fost creat pentru a ascunde depăşirea explozivă a plafonului legal al cheltuielilor pentru campania prezidenţială, fixat la 22,5 milioane de euro. 

Scopul facturilor ar fi fost ca 18,5 milioane de euro cheltuite în contul campaniei lui Sarkozy să fie imputate partidului prezidenţial de atunci UMP, redenumit recent Republicanii. Mai mulţi angajaţi ai Bygmalion, printre care contabilul firmei, dar şi unii foşti responsabili ai UMP au recunoscut existenţa fraudei, dar niciunul dintre ei nu a declarat că Sarkozy ar fi decis-o ori ar fi avut cunoştinţă de ea. 

Citeşte şi: Nicolas Sarkozy, AUDIAT de un judecător în dosarul Bettencourt

Ancheta de până acum a arătat că fostul preşedinte a solicitat şi obţinut mai multe întruniri de campanie, la mijlocul lui martie 2012, în condiţiile în care directorul său de campanie Guillaume Lambert le-a declarat poliţiştilor că îl informase despre nota unui expert contabil care avertiza asupra riscului de depăşire a plafonului şi interzicea orice cheltuială suplimentară. 

Audiat de anchetatori în septembrie 2015, Nicolas Sarkozy a susţinut că nu îşi aduce aminte şi a relativizat costurile pe care le-ar fi implicat evenimentele suplimentare. El a pasat responsabilitatea facturilor incriminate asupra firmei Bygmalion şi a UMP, condus pe atunci de Jean-François Copé, plasat la rândul său sub statutul de martor asistat. 

Între timp, ancheta s-a extins şi asupra unor cheltuieli care nu au nimic de-a face cu firma de comunicare fondată de apropiaţi ai lui Copé. 

Judecătorii de instrucţie anchetează mai ales în legătură cu 13,5 milioane de euro cheltuite pentru campania prezidenţială care apar în bugetul din 2012 al partidului, în condiţiile în care în conturile campaniei au fost evidenţiate numai 3 milioane de euro. Judecătorii au inculpat până acum 13 foşti responsabili ai UMP, ai campaniei prezidenţiale sau ai firmei Bygmalion. 

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă