21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Cutremurul din Italia a fost urmat de mai multe...

FOTO + VIDEO. Cutremurul din Italia a fost urmat de mai multe replici, de până la 4,2 grade pe Richter. Aproximativ 40.000 de persoane au fost evacuate

Cutremurul de 6,5 grade pe Richter din Italia a fost urmat de mai multe replici, de până la 4,2 grade, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

Potrivit Institutului Italian de Seismologie și Vulcanologie, la ora locală 03.27 (02.27 GMT) a avut loc un seism de mică intensitate, care a înregistrat numeroase replici mai mici. Rieti, Macerata și Ascoli Piceno au fost zonele unde s-au produs cele mai multe replici de mică intensitate, în condițiile în care numeroși localnici din Umbria și Marche au fost instalați în adăposturi.

Aproximativ 40.000 de persoane au fost evacuate din casele lor, din cauza pagubelor sau din motive de precauție și transferate în tabere, în stabilimente hoteliere de pe coasta Adriaticii sau în alte locații. La primele ore ale zilei au fost reluate operațiunile pentru a facilita viabilitatea regiunii afectate de seism și pentru a oferi ajutor miilor de persoane care au rămas fără acoperiș.

 

Premierul Matteo Renzi dă asigurări: Vom reconstitui totul: case, biserici și afaceri

„Vom folosi tot ce este necesar pentru reconstrucție”, a dat asigurări premierul italian Matteo Renzi, care s-a referit la posibilitatea ca Italia să depășească limita deficitului public de 3% din PIB, impusă de Uniunea Europeană, întrucât țara va avea nevoie de fonduri suplimentare pentru acoperirea cheltuielilor pentru reconstrucția post-seism.

El a adăugat că reuniunea de luni a executivului italian se va concentra pe extinderea măsurilor de asistență existente, puse în practică după cutremurul din august soldat cu circa 300 de morți, și la zonele afectate de cutremurul înregistrat duminică dimineață. Matteo Renzi a precizat că toate persoanele rămase fără locuințe vor fi adăpostite în hoteluri mai degrabă decât în corturi, ținând cont de temperaturile scăzute înregistrate în această perioadă.

 

Seismul de duminică a avut o magnitudine de 6,5 grade și a fost resimțit inclusiv la Roma, unde pereții clădirilor s-au zguduit timp de mai multe secunde. Noul seism al cărui epicentru a fost situat în centrul Italiei, la șase kilometri nord de Norcia, (Perugia), s-a produs la câteva zile după alte două cutremure cu magnitudinea de 5,6 și 6,1 grade înregistrate în centrul Italiei. Agenția de protecție civilă din Italia a anunțat că nu există decese: 20 de persoane au fost rănite, dintre care unele destul de grav, dar fără ca viața să le fie pusă în pericol.

La Roma se prevede luni organizarea unei reuniuni extraordinare de urgență pentru a stabili măsurile menite să facă față consecințelor cutremurului și a verifica starea clădirilor după ce s-a decis ca școlile să rămână închise în cursul zilei.

Unele monumente ale capitalei au fost afectate de cutremurul de duminică, precum Bazilica San Pietro care a fost închisă după apariția unor fisuri și a unor desprinderi, sau Biserica Sant’Ivo alla Sapienza, închisă de asemenea după prezența unor fisuri.

 

 

Cele mai citite

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...
Ultima oră
Pe aceeași temă