15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Mexic. Furtuna tropicală Newton s-a transformat în uragan

FOTO + VIDEO. Mexic. Furtuna tropicală Newton s-a transformat în uragan

Autoritățile mexicane sunt în alertă, după ce furtuna tropicală Newton din Oceanul Pacific a crescut în intensitate, pe măsură ce s-a apropiat de stațiunea turistică Cabo San Lucas, și s-a transformat într-un uragan, informează AFP, citat de Agerpres.

În aceste condiții, diectorul apărării civile, Ricardo Cruz, a anunțat că porturile din zonă au fost închise. Totodată, au fost amenajate peste 3.000 de adăposturi temporare, care pot adăposti aproape 800.000 de persoane din statele care ar putea fi afectate.

Oficialul a atras atenția că uraganul Newton ar putea provoca inundații și alunecari de teren în opt state care se învecinează cu coasta mexicană a Pacificului.

National Hurricane Center (NHC) din SUA, cu sediul în Miami, în Florida, a precizat că pregătirile pentru protejarea vieții și a proprietății ar trebui să se încheie rapid în zona care va fi afectată de uragan.

În jurul orei 0:00 GMT, uraganul Newton se deplasa spre Baja California cu o viteză de 25,7 kilometri pe oră și cu rafale de până la 140 kilometri pe oră, a precizat NHC. Uraganul se găsea la acea oră la 260 kilometri de stațiunea balneară Cabo San Lucas, foarte apreciată de turiștii americani.

Potrivit datelor oficiale locale, 15.000 de turiști se află în prezent în orașele La Paz (capitala statului mexican Baja California Sur), Loreto și Los Cabos.

În weekend-ul trecut, cel puțin trei persoane au fost ucise în statul Chiapas (sudul Mexicului) ca urmare a ploilor abundente cauzate de uraganul Newton. Ploile au avariat peste 70 de case și școli din statul Guerrero (sud), iar aproximativ 200 de persoane blocate de creșterea bruscă a apei au trebuit să fie evacuate pe calea aerului la Acapulco.Ploile torențiale s-au abătut asupra regiunii de sâmbătă dimineața provocând 33 de alunecări de teren în aceste zone. O stradă centrală a orașului Acapulco s-a prăbușit rănind trei persoane care circulau cu automobilul, a declarat protecția civilă municipală.

În luna septembrie 2014, stațiunea Los Cabos a fost lovită puternic de uraganul Odile, soldat cu șase decese și pagube materiale semnificative. În septembrie 2013, impactul aproape simultan a două uragane, Ingrid și Manuel, s-a soldat cu 157 de decese în statul mexican Guerrero, dintre care 50 de persoane au fost îngropate de o alunecare de teren în orașul La Pintada, amintește AFP.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă