12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO: Americanii trimit avioane de luptă F-15 în Bulgaria

FOTO: Americanii trimit avioane de luptă F-15 în Bulgaria

Forțele Aeriene ale SUA (US Air Forces) vor trimite în Bulgaria „până la 12 avioane F-15”, cu prilejul exercițiului Atlantic Resolve, informează agenția bulgară Novinite.

Potrivit unui oficial din Ministerul bulgar al Apărării, avioanele F-15 vor ajunge în Bulgaria până la data de 10 aprilie. Detașarea avioanelor USAF în Bulgaria, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve, este programată în perioada 10 aprilie – 30 iunie.

Operațiunea Atlantic Resolve 2015, care se va derula de-a lungul întregului an, vrea să demonstreze sprijinul militar american pentru aliații din flacul estic al NATO, în contextul crizei din Ucraina și al acțiunilor Rusiei în regiune.

Citește și:  Americanii trimit simultan trupe în România și Bulgaria

Forțele Aeriene ale Bulgariei se bazează, în acest moment, pe avioane de luptă MiG 21 și MiG 29, de proveniență sovietică, similare celor pe care le dețin și Forțele Aeriene Române.

Spre deosebire de România, care a ales să-și modernizeze avioanele MiG 21, Bulgaria și-a modernizat 16 avioane MiG 29 (de generație mai nouă decât MiG 21), ridicându-le la standarde NATO.

Forțele Aeriene Române au modernizat , după anul 1993, 110 avioane MiG 21, transformându-le în MiG 21 LanceR. În schimb, avioanele MiG 29 ale Forțelor Aeriene Române au rămas la nivelul anului 1989. La ora actuală, avioanele MiG 29 ale României sunt retrase din exploatare, iar avioanele MiG 21 LanceR se apropie și ele de momentul retragerii definitive.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă