15.3 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialProiect fotografic emoționant: Ce aspirații au tinerele refugiate din Siria

Proiect fotografic emoționant: Ce aspirații au tinerele refugiate din Siria

De la izbucnirea războiului din Siria, aproape 2.5 milioane de copii au plecat cu părinții lor din țară și locuiesc în tabere pentru refugiați în diverse alte state. În pofida condițiilor dificile, acești copii au aspirații și vise. 

Un proiect fotografic, realizat la inițiativa Comitetul Internațional de Salvare, dezvăluie o altă față a crizei refugiaților. Fotografa Meredith Hutchinson a mers în două tabere de refugiați din Iordania, pentru a realiza o serie de fotografii cu adolescente care vorbesc despre planurile lor de viitor după plecarea din Siria.

În cadrul proiectului intitulat „Viziune, nu victimă”, tinerele au fost rugate să realizeze desene în care să arate ce meserie doresc să aibă când vor fi mari. Desenele fetelor au stat la baza mai multor ședințe foto, în care fetele au fost rugate intre în rolurile și meseriile pe care și le doresc peste ani, relatează Buzzfeed.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea fotografiile realizate de Meredith Hutchinson cu adolescentele refugiate care visează la profesii onorabile.

O tânără în vârstă de 12 ani, Fatima, și-a exprimat idealul de a ajunge profesoară: „În fotografia asta este dimineață, foarte devreme, iar eu aștept ca elevii mei să ajungă în clasă. Îi învăț să scrie și să citească în limba arabă. Sunt o persoană empatică și blândă, deci un profesor perfect. Sunt strictă, însă pe elevii care întâmpină probleme de învățare îi ajut cât de mult pot”.

Malack, o tânără de 16 ani, visează să ajungă polițistă: „Mi-am dorit întotdeauna să ajung polițistă, nu doar pentru că poliția contribuie la siguranța oamenilor, ci și pentru că ei fac dreptate în societate. În fiecare zi mă trezesc, merg la postul de poliție și apoi plec în oraș, acolo unde e nevoie de mine. Mai mult, munca mea inspiră și alte tinere să devină polițiste, așa că le ajut să viseze la viitorul lor și să găsească metode să treacă peste obstacole”, spune Malack despre persoana pe care o interpretează în fotografie.

Fatima, o tânără de 11 ani, examinează radiografia unui pacient, pentru a descoperi ce îi cauzează dureri în piept: „Sunt în acel punct al vieții în care am ajuns să fiu un chirurg respectat în regiune. Am mulți pacienți, însă cel la care țin cel mai mult, cel care m-a determinat să devin medic, este tatăl meu, care are multe probleme de sănătate. Ceea ce mă face să mă simt puternică și capabilă este gândul că îmi pot ajuta tatăl”, dezvăluie tânăra.

O altă tânără pe nume Fatima, în vârstă de 16 ani, visează să devină arhitect: „Mi-am dorit să devin arhitect dintotdeauna. Însă de mică, oamenii mi-au zis că nu este posibil, întrucât sunt femeie, și m-au încurajat să îmi aleg o meserie mai „feminină”. Însă eu am continuat să visez să fac case frumoase pentru familii și să aduc bucurie oamenilor. Acum că mi-am îndeplinit acest vis, sper să fiu un exemplu pentru alte fete – un exemplu că nu trebuie să renunțe la visul lor, indiferent de ce spun cei din jur”.

Și Rama, o fetiță de 13 ani, își dorește să fie tot medic: “Când eram mai mică, am întâlnit multe persoane în suferință, bolnave sau rănite, pe străzile din Siria și Iordania și mereu mi-am dorit să am puterea sau abilitățile necesare pentru a îi ajuta. Acum, fiind un bun medic în comunitatea mea, pot face asta. Cel mai mult mă bucură că pot ameliora durerea cuiva”, spune Rama despre persoana care își dorește să ajungă când va fi mare.

Haja își dorește să devină astronaut: „Visez la meseria asta de când am studiat sistemul solar, în clasele primare. Îmi imaginam că sunt acolo sus, descoperind lucruri noi. Imi place meseria asta pentru că îmi permite să văd lumea dintr-un alt unghi. Nu a fost ușor să îmi găsesc calea în societatea în care trăiesc, pentru că mulți oameni mi-au spus că nu este o meserie pentru fete. Acum, când visul meu a devenit realitate, vreau să le spun tinerelor fete cu idealuri să nu se teamă, să le explice părinților de ce își doresc asta și să aibă mereu în gând unde vor să ajungă”, spune tânăra de 12 ani.

Nour este o tânără de 16 ani care vrea să ajungă avocat: „Vreau să nu mai existe violență împotriva femeilor. Vreau ca femeile să poată lua decizii în comunitate și să își exprime părerile fără teamă. Vreau ca societatea noastră să se deschidă și să facă loc femeilor să ajungă orice își doresc. Acesta e motivul pentru care am decis să devin avocat. Când eram mică, mama îmi spunea că sunt curajoasă și că pot deveni un avocat bun, care luptă întotdeauna cu nedreptatea. I-am urmat sfatul, iar acum sunt un avocat respectat care activează pentru drepturile femeilor și care apără victimele violenței domestice”, spune fata.

Aproximativ 4,6 milioane de persoane au plecat din Siria de la izbucnirea războiului, dintre care 2,4 milioane sunt minori, potrivit unui raport al Națiunilor Unite. 

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă