12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Guvernul lui Trump. Cum va arăta echipa noului preşedinte al SUA

FOTO. Guvernul lui Trump. Cum va arăta echipa noului preşedinte al SUA

La Washington DC se fac pariuri despre compoziţia viitoarei Administraţii Trump. Elita federală reprezintă probabil călcâiul lui Ahile pentru Donald Trump spun specialiştii, precizând că nu sunt prea mulţi responsabilii experimentați în activități guvernamentale, care au ocupat deja posturi importante și responsabilități în administrația federală. BBC a făcut o listă a principalilor săi susținători și aliați și a funcțiilor pe care aceștia le-ar putea ocupa.

Newt Gingrich – Secretar de stat

Newt Gingrich are 73 de ani. Fost președinte al Camerei Reprezentanților, o personalitate de marcă a Partidului Republican, este evocat ca un potențial secretar de stat. Ales în Cameră din 1979 până în 1999. Este foarte inteligent, plin de idei, cunoaște totul despre Washington, dar are și o personalitate vulcanică, la fel ca Trump. Este considerat unul dintre cei mai buni diplomaţi ai Americii.

Rudy Giuliani – Procuror general

Rudy Giuliani are 72 de ani, a fost primar al New York-ului între 1994 şi 2001. Îl cunoaște pe Trump de mai multe decenii și i-a adus un sprijin fără rezerve, inclusiv în cele mai dificile momente ale campaniei sale. Fost procuror federal antimafia, creditat că ar fi redus criminalitatea în New York. Este considerat unul dintre cei mai buni procurori ai Americii.

Reince Priebus – Şef al administrației

Reince Priebus, de 44 de ani, a fost adeseori numit viitorul șef al echipei de consilieri de la Casa Albă. Ca președinte al Comisiei Republicane, el a fost puntea de legătură dintre candidatul republican și conducerea partidului, destul de rezervată față de nominalizarea lui Trump. Reince Priebus este un apropiat al președintelui Camerei, Paul Ryan, o figură-cheie, care va gestiona agenda legislativă a viitoarei administrații.

Chris Christie – Secretar pentru Comerț

Chris Christie are 54 de ani. Vicleanul guvernator de New Jersey este în principiu șeful echipei de tranziție a miliardarului, responsabilă de pregătirea preluării puterii la 20 ianuarie 2017. Poziția sa ar putea totuși să fie slăbită de condamnarea a doi membri din anturajul său în New Jersey, suspectați că ar fi provocat blocaje masive în trafic pentru a pedepsi un primar adversar politic.

Jeff Sessions – Secretar pentru Apărare

Senatorul de Alabama Jeff Sessions are 69 de ani, este membru al Comisiei pentru forțele armate din Senat şi un susținător necondiționat al succesorului lui Barack Obama. Politicianul a fost un partizan al invaziei Irakului în 2003, despre care Donald Trump spunea recent că a fost „un lucru groaznic și stupid”. El a fost prezentat ca posibil secretar pentru apărărare, la fel ca și fostul senator de Missouri (centru) Jim Talent, de 60 de ani. Reprezentantul Californiei, Duncan Hunter, de 39 de ani ar putea obține un post în echipa responsabilă de securitatea națională.

Michael Flynn – Consilier național pentru Apărare

Generalul Mike Flynn, de 58 de ani, fost șef al serviciului de informații militare american, ar putea fi ales într-un port important la apărare, dar el a lăsat o amintire controversată la Pentagon. Susține că a fost obligat să demisioneze din funcția deținută între 2012 și 2014, din cauza vederilor sale în legătură cu islamul radical. În timpul campaniei electorale, el este cel care a acuzat cu tărie modul de abordare al administrației Obama în legătură cu amenințarea Statului Islamic.

Steven Munchin – Secretarul Trezoreriei

La începutul campaniei sale, Donald Trump afirmase că vrea să-l numească pe finanțistul Carl Icahn (80 de ani) în postul de secretar al Trezoreriei, dar acum pare mai probabil ca el să încredințeze această funcție lui Steve Mnuchin, un vechi bancher de la Goldman Sachs care l-a susținut. Nu este limpede însă dacă suporterii lui Trump vor fi de acord ca acest post să încapă pe mâna uneia dintre cele mai importante figuri de pe Wall Street. Mnuchin a făcut o avere considerabilă în timpul celor 17 ani petrecuți la Goldman Sachs, înainte de a întemeia o companie producătoare de filme, care, între altele, a produs succese precum seria X-Men sau American Sniper.

Mai sunt şi alte speculaţii care circulă prin Washington DC

Spre exemplu, pentru postul de ministru al comerțului a fost evocat numele lui Daniel DiMicco, PDG-ul grupului siderurgic Nucor. El a fost citat de asemenea pentru postul de reprezentant la comerț, responsabil de negocierea acordurilor comerciale internaționale ale SUA. Un post capital, date fiind veleitățile lui Donald Trump în materie și pentru care un profesor de economie, Peter Navarro, a fost de asemenea evocat ca posibil candidat.

Harold Hamm (70 de ani): PDG al companiei producătoare de petrol Continental Resources, este prezentat ca posibil secretar al energiei. Acest miliardar originar din Oklahoma (sud), este un vechi prieten al președintelui ales, care a avut o influență majoră asupra politicii sale energetice.

Specialistul în capital de risc, Robert Grady, ar fi de asemenea luat în calcul pentru acest post.

Senatorul de Tennessee (sud) Bob Corker (64 de ani), președinte al Comisiei de afaceri externe din Senat este de asemenea pe listă pentru postul de secretar de stat.

Trump ar putea considera, de asemenea, că neoconservatorul John Bolton (67 de ani), fost ambasador la ONU sub George W.Bush, ar putea candida și el pentru postul de secretar de stat.

Robert Lighthizer — fost reprezentant adjunct la Comerț sub Ronald Reagan, care susține o abordare protecționistă — ar putea deveni ministru al comerțului.

Unele cadre superioare actuale și-au exprimat în particular sprijinul față de miliardar, atrași de perspectiva de a vedea un conducător de întreprindere dinamizând enorma mașinărie guvernamentală americană.

Nici Stephen Bannon (62 de ani), influentul și foarte de dreapta director general al echipei de campanie, nici Kellyanne Conway (49 de ani), inspirata directoare a campaniei, nu sunt citați printre membrii viitoarei administrații. În schimb, Ivanka Trump (35 de ani), fiica miliardarului, face parte dintre numele avansate. Cu ea, Donald Trump deține una dintre rarele sale șanse pentru moment de a feminiza și întineri un cerc de pretendenți în care abundă domnii trecuți de o anumită vârstă.

 

Cele mai citite

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă