11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Asiaticii caută soluţii futuristice pentru înmormântări pentru că nu mai au...

FOTO. Asiaticii caută soluţii futuristice pentru înmormântări pentru că nu mai au spaţiu: de la columbare pe şenile la cimitire plutitoare şi funeralii spaţiale

Până în 2050, un sfert din populaţia din Asia-Pacific va avea peste 60 de ani, potrivit ONU. În acelaşi timp, 188.000 de oameni se mută, în fiecare zi, în oraşe, crescând foarte mult presiunea pe zona imobiliară. Şi cu tot mai mulţi oameni mor şi există tot mai puţin spaţiu disponibil pentru cimitire, arhitecţii şi-au imaginate metode îndrăzneţe şi moderne, dar totodată eficiente şi respectuoase, pentru îngroparea decedaţilor, de la columbare pe şenile la cimitire pe apă şi chiar spaţiale, scrie CNN.

Japonia este, probabil, ţara în care au avut loc cele mai dramatice transformări ale funeraliilor.

Spre exemplu, în Tokyo, există o alternativă modernă, high-tech, a vechilor cimitire. Columbarul  Ruriden Byakurengedo. Din exterior, pare un cavou tradiţional budist, cu uşi din lemn şi streşini graţios curbate. Dar cu ajutorul unui card, uşile se deschid şi imaginea este ameţitoare. Înăuntru sunt 2.045 de statuete Buddha luminate cu ajutorul leadurilor. Statuia care adăposteşte rămăşiţele persoanei care a folosit cartela are o culoare diferită pentru a ghida, astfel, fiecare vizitator. În interior, nu există nici un beţişor parfumat şi nici o placă memorială. Un loc aici costă 7.379 de dolari, inclusiv întreţinerea pentru 30 de ani.

Tot în Tokyo, un alt columbar,  Shinjuku Rurikoin Byakurengedo arată ca o navă spaţială şi funcţionează ca o bibliotecă inteligentă pentru urnele cu cenuşă. Clădirea nu arată deloc ca un crematoriu, iar când este folosit cardul de acces, un mecanism automat scoate din seiful subteran urna respectivă şi o transportă printr-un sistem cu şenile până într-o cameră specială. Clădirea compactă adăposteşte zeci de mii de urne şi nu e nevoie ca unul dintre urmaşi să vină mereu să o îngrijească.

În Hong Kong, nu mai este spaţiu deloc pentru cimitire, iar 90% din populaţie alege incinerarea. Dar şi cenuşa are nevoie de o casă, dar rezervarea unui loc într-un columbariu public este la fel de grea ca şi câştigatul la loto.

Astfel a apărut ideea cimitirului plutitor, Floating eternity, care are scopul de a elibera terenul pe care l-ar ocupa un columbar tradiţional. Dacă se va construi, acesta va putea găzdui până la 370.000 de urne. Vasul ar urma să plutească pe lângă insula Hong Kong şi să acosteze în locuri accesibile, de două ori pe an, când tradiţia locală spune că trebuie să-ţi vizitezi morţii.

O altă idee îndrăzneaţă este Elysium Space, un serviciu funerar care lansează urnele cu cenuşă pe orbită. Pentru 1.990 de dolari se poate trimite o capsulă de un gram de cenuşă în spaţiu. O rachetă poate conţine până la 100 astfel de capsule şi orbitează în jurul Pământului mai multe luni. Prima astfel de lansare a avut loc în Kauai, Hawaii, în 2015, iar o alta este programată pentru acest an. Familiile pot folosi o aplicaţie pe telefon sau tabletă pentru a urmări racheta.

 

Cele mai citite

Remontada cu scandal pe Santiago Bernabeu. Bayern Munchen acuză arbitrajul

Real Madrid a învins-o dramatic, cu scorul de 2-1, pe Bayern Munchen și s-a calificat în finala Champions League, dar nemții acuză că rezultatul...

GALERIE FOTO. Ea e olandeza care l-a vrăjit pe Jude Bellingham

Jude Bellingham, fotbalistul englez pentru care Real Madrid a „spart banca” în vara anului trecut, plătind nu mai puțin de 103 milioane de euro...

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Europei

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei. Șeful statului a vorbit despre alegerile europarlamentare din acest an, despre care...
Ultima oră
Pe aceeași temă