9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. O soţie irakiană decapitează luptători ISIS şi le găteşte capetele

FOTO. O soţie irakiană decapitează luptători ISIS şi le găteşte capetele

Wahida Mohamed, cunoscută mai mult după porecla de Um Hanadi, este o irakiană care luptă de ani de zile, mai întâi cu Al Qaeda, iar acum cu ISIS. Conduce o trupă de 70 de bărbaţi în zona Shirqat, la 80 km  sud de Mosul. Se consideră o simplă soţie de irakian deşi decapitează luptătorii ISIS şi le găteşte capetele, relatează CNN.

Este o femeie care inspiră respect, spune jurnalistul CNN care a intervievat-o pe Wahida Mohamed, care are acum 39 de ani. Este îmbrăcată în negru şi are mereu la îndemână un pistol Beretta de 9 mm, la care zona din jurul trăgaciului a devenit argintie, pentru că vopseaua s-a şters de cât de mult a fost utilizat. În lumea bărbaţilor care conduce Irakul, o astfel de femeie luptătoare este o raritate.

Ea şi soţul ei, care fac parte dintr-o miliţie tribală, au ajutat, de curând, trupele guvernamentale să alunge luptătorii ISIS din Mosul.

În fruntea listei celor mai căutaţi oameni de către ISIS

Femeia îi povesteşte jurnalistului CNN că a început să lupte în 2004, alături de forţele irakiene de securitate şi de coaliţie. Atunci şi-a atras furia organizaţiei care urma să devină Al Qaeda în Mesopotamia, care s-a transformat mai târziu în ISIS.

„Am primit ameninţări chiar de la liderii ISIS, inclusiv de la Abu Bakr al-Baghadadi însuşi”, spunea ea referindu-se la auto-declaratul calif. „Sunt în fruntea listei lor cu cei mai căutaţi oameni; sunt mai căutată decât primul ministru.”

Um Hanadi a povestit, apoi, despre bombele care-au căzut, de-a lungul timpului, lângă casa ei: „2006, 2009, 2010, trei maşini au explodat în 2013 şi 2014”.

Primul ei soţ a fost ucis în luptă, apoi s-a recăsătorit, dar ISIS i-a omorât al doilea soţ la începutul acestui an. Tot ISIS i-a ucis tatăl şi trei fraţi.

„Au omorât totul în jurul meu, inclusiv oile, câinele şi păsările din curte.”

De şase ori au încercat s-o asasineze şi pe ea şi abia a reuşit să scape cu viaţă: „am schije în cap şi picioare, iar coastele mi-au fost rupte.”

Dar toate acestea nu au oprit-o să lupte. Um Hanadi spune că şi-a condus trupa în multe bătălii contra ISIS. Generalul Jamaa Anad, comandantul trupelor terestre din provincia Salahuddin, în care s-a născut luptătoarea, a declarat pentru CNN că a dotat grupul femeii cu arme şi maşini.

„Îi decapitez. Le gătesc capetele şi le ard trupurile.”

După ce a povestit jurnalistului CNN despre toate luptele pe care le-a dus şi i-a enumerat toate persoanele dragi pe care le-a pierdut, Um Hanadi a spus: „Lupt cu ei. Îi decapitez. Le gătesc capetele şi le ard trupurile. Totul este documentat. Puteţi vedea pe pagina mea de Facebook.”

Şi a spus asta fără nici un fel de intenţie de a-şi cere scuze sau de a explica gestul. A spus-o ca pe o laudă, nu ca pe o mărturisire.

Jurnalistul CNN povesteşte că a verificat respectiva pagină de Facebook şi a găsit, printre poze cu soţul şi cu camarazii, o serie de imagini îngrozitoare. Într-una dintre fotografii, Um Hanadi ţine în mână ceva ce pare un capăt proaspăt tăiat. Într-o alta se văd două braţe într-o oală pusă pe foc. Într-o treia imagine, femeia stă printre bucăţi de corpuri parţial arse. Nu se poate verifica dacă fotografiile sunt autentice sau prelucrate, dar se înţelege mesajul.

Um Hanadi se consideră „rabat manzal” – o soţie. A negat relatările din presă în care spunea că este coafeză, deşi în una dintre pozele de pe pagina ei de Facebook nu are eşarfă şi se află într-o încăpere care seamănă a coafor.

Are două fete, de 20, respectiv, 22 de ani. Sunt antrenate şi gata de luptă, dar acum sunt ocupate să-şi crească proprii copii.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă