11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO+FOTO. Palmira, înainte şi după cele 10 luni de ocupaţie ISIS

VIDEO+FOTO. Palmira, înainte şi după cele 10 luni de ocupaţie ISIS

Fotograful Joseph Eid a imortalizat vestigiile antice din Palmira înainte şi după distrugerile făcute de ISIS. Imaginile au fost postate de Agenţia France Presse pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi Imaginile dezastrului: situl istoric Palmira, după zece luni de ocupaţie ISIS

 

Reabilitarea monumentelor istorice din Palmira care au fost distruse de gruparea Stat Islamic (SI) ar putea dura cinci ani, a estimat directorul muzeelor din Siria, Maamoun Abdelkarim, într-o declaraţie făcută pentru AFP luni, 28 martie, după ce forţele guvernamentale siriene, sprijinite de atacuri aeriene ruseşti, au pus capăt unei ocupaţii de zece luni a oraşului de către această formaţiune jihadistă. 

”Avem personal calificat, avem priceperea şi avem studiile” necesare, a asigurat el, precizând că, dacă se va obţine acordul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), ”lucrările de restaurare ar putea începe peste un an”. 

În afara monumentelor din secolul al XIII-lea, afectate în timpul luptelor pentru cucerirea oraşului, jihadiştii au distrus, printre altele, şi renumitele temple antice Bęl şi Baalshamin şi Arcul de triumf. Dar ”80% dintre ruinele antice se află în stare bună”, a precizat Maamoun Abdelkarim, potrivit căruia, ”nu s-a furat nimic” datorită presiunilor exercitate de populaţia din Palmira. El a menţionat că o echipă de specialişti se găseşte deja la faţa locului pentru a evalua situaţia vestigiilor şi a pagubelor.

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă