16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. SUA vor să instaleze TUNURI ELECTROMAGNETICE pe navele care patrulează în...

FOTO. SUA vor să instaleze TUNURI ELECTROMAGNETICE pe navele care patrulează în Mediterana şi în Marea Neagră

Forţele Navale ale SUA îşi propun să instaleze viitoarele tunuri electromagnetice la bordul distrugătoarelor din clasa Arleigh Burke. Aceste nave patrulează de obicei în Marea Mediterană şi în Marea Neagră.

Informaţii referitoare la tunurile electromagnetice au fost oferite presei americane de căpitanul Mike Ziv, manager de program pentru sistemele de arme electrice, cu prilejul unui simpozion al Ligii Navale din SUA.

Citeşte şi: FOTO. China pregăteşte lansarea celei mai mari NAVE de RĂZBOI din Asia

Potrivit căpitanul Mike Ziv, SUA vor monta tunuri electromagnetice mai întâi pe cele trei distrugătoare din clasa DDG 1000. Fiecare dintre acestea are un deplasament de 15482 de tone, fiind mai mari decât distrugătoarele Arleigh Burke, care au numai 9500 de tone. Un studiu referitor la instalarea tunurilor electromagnetice pe navele DDG 1000 se va finaliza până la sfârşitul anului 2015.

DDG 1000 vor avea un sistem energetic integrat, care va asigura atât propulsia electrică a navei, cât şi puterea necesară funcţionării tunului electromagnetic.

Ulterior, Forţele Navale vor adapta tunurile electromagnetice şi pe navele mai mici, din clasa Arleigh Burke (DDG 51). Aceste nave au baza în Marea Mediterană şi intră frecvent în Marea Neagră, pentru a participa la exerciţii împreună cu România, Bulgaria şi Ucraina.

Tunurile electromagnetice, în curs de testare, utilizează curentul electric de o intensitate uriaşă (3 până la 5 milioane de amperi) pentru a crea un câmp electromagnetic apt să lanseze un proiectil cu viteza de 7,5 Mach (de 7,5 ori viteza sunetului).

Concret, viteza proiectilului este de circa 2000 de metri pe secundă, adică de trei ori mai mult decât a majorităţii proiectilelor uzuale, notează presa americană.

Cadenţa de tragere a unui tun electromagnetic este de circa 10 proiectile pe minut, iar raza lor de acţiune este de circa 100 de mile marine (180 de kilometri).

Până acum, SUA au testat tunurile electromagnetice împotriva unor ţinte fixe. În viitor, ele vor putea lovi şi ţinte mobile, putând servi şi pentru interceptarea rachetelor de croazieră.

Citeşte şi: Distrugătorul USS Ross, care le dă emoții rușilor, rămâne în Marea Neagră. Vezi scopul misiunii

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Doi polițiști de frontieră, răniți într-o acțiune de prindere a unor migranți

Doi poliţişti de frontieră din Timiş au fost răniţi noaptea trecută, în timp ce executau o acţiune de prindere în flagrant a unor călăuze...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă