13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialFoto. Turcia cere NATO să se extindă în Balcani. Ce ţări pot...

Foto. Turcia cere NATO să se extindă în Balcani. Ce ţări pot fi primite în 2016

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, consideră că următoarea reuniune a NATO, din anul 2016, trebuie să fie un “summit al extinderii”.

Oficialul turc a făcut această declaraţie în cadrul reuniunii miniştrilor de Externe din ţările NATO care se desfăşoară în perioada 13 – 14 mai 2015 în Antalya. Mevlut Cavusoglu a precizat că Alianţa Atlantică trebuie să analizeze candidaturile a trei state din Balcani, rezultate din fosta Iugoslavie, precum şi candidatura Georgiei.

“Noi suntem în favoarea extinderii. Avem în acest moment patru ţări candidate – Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia şi Georgia. Ne-am dori să vedem că summit-ul din 2016 va fi cel al extinderii”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Ankara.

Citeşte şi: Secretarul general NATO şi miniştrii de Externe din ţările Alianţei se întâlnesc în Turcia. Vezi agenda reuniunii

Principalele teme ale reuniunii NATO din Antalya sunt situaţia de securitate din estul Europei – afectată de criza din Ucraina, ameninţările venite din partea organizaţiei teroriste Stat Islamic, precum şi misiunea Resolute Support din Afganistan.

La reuniunea din Turcia participă şi şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu.

Reuniunea NATO din Antalya este condusă de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă