11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Lady Gaga, interzisă în China. Cu ce i-a supărat pe comuniști

FOTO+VIDEO. Lady Gaga, interzisă în China. Cu ce i-a supărat pe comuniști

În urma întâlnirii de duminică dintre solista americană Lady Gaga și liderul spiritual tibetan Dalai Lama, autoritățile chineze i-au interzis muzica în țară, scrie The Guardian.

Departamentul de propagandă al Partidului Comunist chinez a emis instrucțiuni stricte care interzic difuzarea întregului repertoriu al cântăreței Lady Gaga pe tot teritoriul țării. Numele artistei ar fi fost adăugat la lista persoanelor considerate ostile, al căror acces este interzis în China, notează jurnaliștii britanici.

Totodată, autoritățile chineze le-au ordonat câtorva site-uri și organizațiilor media să oprească difuzarea cântecelor artistei, în semn al dezaprobării Beijngului. Departamentul de propagandă a mai emis ordine și pentru trusturile media controlate de Partidul Comunist și ziarelor People’s Daily și Global Times, încurajându-le să condamne întâlnirea.

Un videoclip de 19 minute cu întâlnirea dintre Dalai Lama și cântăreață – în care cei doi au vorbit despre rolul meditației, sănătatea mentală și purificarea umanității – a fost postat pe contul de Facebook al cântăreței.

 

 

Întâlnirea a stârnit o reacție dură din partea Beijing-ului, care l-a criticat sever pe liderul spiritual, numindu-l “un lup în straie de călugăr”.

Dalai Lama, care s-a autoexilat în martie 1959, insistă că singurul lucru pe care și-l dorește este o mai mare autonomie pentru tibetani, care se supun momentan legilor stricte ale Chinei. Cu toate acestea, autoritățile de la Beijing îl consideră un separatist care militează pentru desprinderea zonei himalayene de China, zonă pe care își dorește ulterior să o conducă printr-un regim teocratic.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei – care inițial i-a spus unui corespondent al agenției France Presse că nu știe cine este Lady Gaga – a condamnat campania globala dusă de Dalai Lama: “Scopul vizitelor sale și al activităților lui în alte țări este să își promoveze propunerea de independență a Tibetului și sperăm că oamenii din comunitatea internațională sunt complet conștienți de adevăratul său scop”, a declarat el.

Gaga, conștientă de reacția regimului chinez

China a mai interzis în trecut artiștilor precum Maroon 5, Bjork și Oasis să concerteze în țară, după ce s-au întâlnit cu Dalai Lama sau au făcut declarații în favoarea sa ori a independenței Tibetului.

Totuși, experții sugerează că artista americană ar fi fost complet conștientă de consecințele întâlnirii sale cu liderul spiritual.

“Lady Gaga știa cum va reacționa Beijing-ul”, a scris pe Twitter Bill Bishop, autorul newsletter-ului Sinocism. El a felicitat-o pe cântăreața americană pentru curajul de care a dat dovadă, spunând ca sunt puține celebrități care ar fi dispuse să atace public regimul chinez. 

Lady Gaga nu a comentat încă deciziile luate de Beijing.

Cele mai citite

Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation, acțiuni în instanțe prin care contestă sechestrul pus de autorităţile române

Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia...

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...

Oamenii legii au reținut peste 1.000 de permise în ultimele 24 de ore, 15 pentru consum de droguri

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Ministerul Afacerilor Interne a raportat intervenția la un număr de 4.238 de evenimente, dintre care 2.762 au fost dedicate menținerii...
Ultima oră
Pe aceeași temă