7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO VIDEO Controversat. Cutremurul din Mexic. Cum au căutat salvatorii mexicani o...

FOTO VIDEO Controversat. Cutremurul din Mexic. Cum au căutat salvatorii mexicani o fetiță care nu există

O fetiță cu vârsta opt și 12 ani, despre care presa relatase că ar fi prinsă sub dărâmături, după cutremurul de 7,1 grade pe Richter, a fost căutată de echipele de salvare, timp de mai multe zile. În ciuda eforturilor depuse de salvatori, la 52 de ore de la dezastrul din capitala Mexico City, autoritățile au anunțat că fetița respectivă nu ar exista, potrivit CNN.

Jurnalistul CNN Miguel Marquez relatează cum echipajele s-au mobilizat în căutarea unei fetițe care ar fi fost prinsă sub dărâmături, la școala Enriqe Rebsamen, unde mai mulți copii au murit, în timp ce alții au fost salvați de autorități.

„<<Liniște!>>. Strigătul se aude, iar pumnii sunt ridicați în aer. În toate zonele afectate de cutremur, speranța se transpune în liniște. La 22 de ore de la cutremur, zgomotul miilor de persoane care vorbesc, al mașinăriilor care se mișcă, al tractoarelor care transportă molozul, se reduce, în momentul în care salvatorii semnalează că vor să asculte dacă sunt semne de viață din partea copiilor (n.r – prinși sub dărâmături, la școala Enrique Rabsamen). La 24 de ore de la cutremur, speranța este aproape palpabilă. Oficialii din cadrul forțelor de intervenție sunt siguri că cineva de sub dărâmături comunică cu ei”, începe relatarea.

Potrivit jurnalistului CNN, canalele media locale au relatat, inițial, că este vorba despre Frida, o fetiță de opt ani. Ulterior, alții au sugerat că fetița care ar transmite semnale salvatorilor are 12 ani. Totodată, echipele de salvare au declarat că au adus la locul cu pricina un furtun, pentru ca fata să aibă acces la apă, și au dat asigurări că țin permanent legătura cu ea.

„În mijlocul evenimentelor, s-a auzit un murmur general: <<Doi sunt vii!>>. Se presupunea că alte două persoane sunt sub dărâmături. Salvatorii păreau să se afle în locul unde ar fi putut găsi în viață două sau mai multe persoane. După căderea întunericului, a început o ploaie torențială, însă activitatea salvatorilor s-a intensificat, iar mai mulți doctori și ambulanțe au venit la fața locului. Se părea că veștile bune vor veni sub forma unui copil acoperit de praf. Până dimineața, la aproape 48 de ore de la cutremur,  agitația continua la locul respectiv. Voluntari care purtau mănuși și căști, stăteau la locul lor și cărau cărămizi, bucăți de beton și alte materiale, pe care le transportau spre camioane”, continuă el.

Totul s-a schimbat, la 52 de ore de la seism, odată cu apariția unei declarații a subsecretarului de stat al Marinei Mexicane, care se ocupa de coordonarea acțiunii de la școală. Oficialul a anunțat că au găsit toți copiii de la școala Enrique Rebsamen. Astfel, bilanțul comunicat arăta că 19 sunt morți, 11 persoane au fost scoase de sub dărâmături în primele 24 de ore, iar toți ceilalți sunt fie la spital, fie acasă.

„Deși oficialii insistă că încă ar fi persoane sub dărâmături, pentru că au auzit sunete. Nu este clar, însă, dacă zgomotele proveneau de la oamenii sau dacă clădirile continuă să se prăbușească. La 56 de ore, liniștea s-a spulberat. Zgomotul oamenilor și mașinăriilor contină. Salvatorii își continuă misiunea, dar liniștea s-a dus și, odată cu ea, și speranța”, a conchis el.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă