11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialFrancois Hollande și Angela Merkel doresc prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei

Francois Hollande și Angela Merkel doresc prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei

Președintele francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel doresc prelungirea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, în ceea ce privește Ucraina, informează AFP, citat de Agerpres.

„Va fi necesar ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie prelungite” la summitul care va avea loc la Bruxelles, a declarat presei Angela Merkel în marja discuțiilor de la Berlin cu Francois Hollande.  

Precizările vin în contextul în care anumite țări europene critică eficiența și costul economic al acestor măsuri. „Atât timp cât nu vor exista eforturi, nu vor exista progrese, și cât vor exista în continuare aceleași blocaje, în calitate de cancelar sunt în favoarea prelungirii acestor sancțiuni. Trebuie să facem în continuare astfel încât să fie aplicate acordurile de la Minsk”, a spus președintele François Hollande.

El a adăugat că, în cazul în care Rusia nu va pune capăt conflictului dintre forțele loialiste și rebelii proruși din estul Ucrainei, atunci sancțiunile împotriva Moscovei trebuie să continue.

Impuse în iulie 2014 după distrugerea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului separatist al Ucrainei (298 de morți, în majoritate olandezi), aceste sancțiuni economice dure ale UE, care vizează sectoarele energetic, de apărare sau bancar, au fost cu regularitate prelungite în ultimii doi ani. În prezent în vigoare până la 31 ianuarie 2017, sancțiunile fac obiectul unor dezbateri printre statele membre, în special în Italia, deoarece ele au atras măsuri de răspuns din partea Rusiei care îi afectează în special pe agricultorii europeni.

Sancțiunile economice sunt una din măsurile punitive decise de UE de doi ani și jumătate împotriva Moscovei pentru a sancționa anexarea considerată ilegală a Crimeii și încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei. Kievul și Moscova se acuză reciproc de încălcarea acordurilor de la Minsk.

Cele mai citite

Ciolacu transmite că soarta colaborării dintre PSD și PNL se discută pe 10 iunie

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, marţi, că pe data de 10 iunie, ziua de după alegerile locale şi europarlamentare, va avea loc...

Armata Română deschide o nouă campanie de recrutare

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a început o nouă campanie de recrutare pentru soldați și gradați profesioniști. Aceasta este a doua campanie de acest tip din...

Loredana Groza mărturisește ce fotbalist a fost primul ei “crush”. “Decupam pozele cu el din ziare!”

Loredana Groza a fost prezentă pe terenul unde se antrenează Generația de Aur, pe "Arcul de Triumf", pentru meciul din 25 mai. Artista va...
Ultima oră
Pe aceeași temă