11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialFranța: Amplă simulare de atentat terorist pe Stade de France, înainte de...

Franța: Amplă simulare de atentat terorist pe Stade de France, înainte de EURO 2016

O simulare de atentate a avut loc, marți dimineața, pe Stade de France, la zece zile înainte de începerea Campionatului European de fotbal din Franța. Aproximativ 500 de persoane au participat la exercițiul care a urmărit a testa capacitatea de reacție a autorităților, informează AFP, citat de Agerpres.

Exercițiul a început în jurul orei 9.40. Prima fază a exerciţiului de gestionare a crizei „multi-atentate” şi „multi-site”-uri, organizat în incinta-regină a Campionatului European de fotbal, în nordul Parisului, a debutat cu aproximativ 250 de figuranţi şi 200 de membri ai forţelor de ordine (poliţişti, pompieri, personal de intervenţie). 

Scenariul de simulare a rămas deschis până la finalul operaţiunii, la jumătatea zilei, pentru a plasa participanţii în cele mai reale condiţii, obiectivul fiind acela de a exista o coordonare cât mai precisă „pentru ca ziua J să funcţioneze bine”, a precizat purtătorul de cuvânt al pompierilor din Paris, Gabriel Plus. 

Pe Stade de France vor avea loc șapte partide de la Campionatul European.

„Disfuncţionalităţi constatate”, cuvintele folosite de ministrul de interne Bernard Cazeneuve, în timpul finalei Cupei Franţei, din 21 mai, au generat nelinişti în privinţa dispozitivului de securitate. Mulţimi adunate la porţi, fumigene introduse în ciuda controalelor şi o ieşire de la meci în gaze lacrimogene: autorităţile au fost nevoite să recunoască faptul că dispozitivul a cedat. 

Marţi, Statele Unite au avertizat că EURO 2016 reprezintă o potenţială ţintă pentru atentate teroriste, într-o notă a departamentului de Stat asupra riscurilor de călătorie în toată Europa. Guvernul francez consideră, de asemenea, că EURO 2016 constituie o potenţială ţintă atractivă pentru organizaţiile teroriste sau persoane radicalizate. 

130 de persoane au murit și alte 300 au fost rănite, în atentatele care au avut loc, în 13 noiembrie, într-o sală de concerte, pe terasele unor baruri şi restaurante şi un stadion de fotbal din Paris. Ele au fost revendicate de organizaţia Stat Islamic (SI).

 

Cele mai citite

“Nu le pasă”. Ce spun alegătorii maghiari despre alegerile europene

Alegătorii maghiari sunt împărțiți în ceea ce privește o schimbare în urma alegerilor europene, potrivit unor interviuri realizate de Euronews. Majoritatea maghiarilor își formează imaginea...

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....

Compania de RCA a statului promisă de un an nu este nici acum înființată

După falimentul Euroins din martie 2023, ASF promitea măsuri mai dure pentru jucătorii din piață și înființarea unei companii românești de stat care să...
Ultima oră
Pe aceeași temă