21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFRANȚA: Carnea de porc, reintrodusă în cantinele şcolare. Musulmanii sunt revoltați

FRANȚA: Carnea de porc, reintrodusă în cantinele şcolare. Musulmanii sunt revoltați

Mai multe oraşe din Franţa care sunt conduse de primari naţionalişti au decis eliminarea restricţiilor privind carnea de porc în cantinele şcolilor, invocând principiul secularismului. Decizia i-a deranjat vizibil pe părinţii copiilor musulmani. În ultimii 30 de ani, şcolile din Chilly-Mazarin ofereau produse alternative copiilor musulmani şi evrei, însă de acum regula va fi eliminată. informează The Guardian, preluat de Mediafax.

Aisha Tabbakhe, o asistentă musulmană care locuieşte în Chilly-Mazarin, un orăşel situat la periferia sudică a Parisului, a rămas surprinsă când a mers să îşi înscrie fiica la cantina unei şcoli situate la periferia Parisului. Căsuţa care trebuia să fie normal pe formularul de înscriere, privind consumul de carne de porc, dispăruse. “Confuză, am sunat la Primărie şi mi s-a spus că aşa va fi de acum înainte“, a spus ea. Localitatea se numără printre cele ale căror primari de dreapta au decis să introducă produse din porc în cantinele şcolare, invocând principiul laicităţii.

Primarul, Jean-Paul Beneytou, membru al formaţiunii de centru-dreapta Republicanii, a argumentat că aceasta este o modalitate de menţinere a “neutralităţii” în sectorul serviciilor publice.

Însă părinţi musulmani, profesori şi politicieni de stânga au denunţat o acţiune deliberată de stigmatizare a mahomedanismului. Impactul asupra copiilor este lucrul cel mai dur. Fiica mea de patru ani este prea mică pentru a înţelege că nu mănâncă porc“, a explicat Tabbakhe.

Franța susţine că este neutru faţă de practicile religioase, permiţând fiecărui cetăţean să aibă libertate religioasă. După atacurile teroriste din ianuarie – în care islamişti francezi au omorât 17 persoane în redacţia revistei satirice Charlie Hebdo şi la un magazin de produse alimentare evreieşti din Paris – principiul laicităţii a fost invocat din ce în ce mai frecvent de către politicienii francezi în tentativa de soluţionare a problemelor sociale.

Cele mai citite

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

O rachetă rusească a rănit doi copii și trei adulți la Harkov

Doi copii şi trei adulţi au fost răniţi într-un atac aerian asupra oraşului Harkov. O rachetă lansată de ruşi a lovit o zonă rezidenţială....
Ultima oră
Pe aceeași temă