12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFranța: Fostul președinte Nicolas Sarkozy a câștigat alegerile regionale

Franța: Fostul președinte Nicolas Sarkozy a câștigat alegerile regionale

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a câștigat incontestabil, împreună cu aliatul său UDI (Uniunea Democraţilor şi Independenţilor), alegerile regionale de duminică, informează Le Parisien, conform Mediafax.

Acest al doilea tur al alegerilor regionale va fi urmat de un al treilea, când consilierii departamentali proaspăt aleşi vor desemna preşedinţii de departamente, un proces spinos în care majorităţile sunt relative sau nesigure.

Înfrângerea Partidului Socialist este clară, acesta păstrându-şi doar 33 de departamente dintre cele 61 pe care le administra. Acest scrutin aduce stânga la nivelul scrutinului cantonal din 1988 (29 de departamente), cel mai prost rezultat rămânând însă cel din 1992, cu 23 de departamente. Această înfrângere este şi un eşec personal al premierului Manuel Valls, care a desfăşurat o luptă feroce împotriva Frontului Naţional. În timp ce Jean-Marc Ayrault a plătit însă înfrângerea la alegerile municipale, Manuel Valls ar urma să rămână la Matignon.

Dreapta a triumfat, iar Sarkozy s-a poziţionat pentru alegerile prezidenţiale din 2017.

“Niciodată familia noastră politică nu a câştigat atâtea departamente”, a declarat Sarkozy. Preşedintele UMP a calificat scrutinul drept o “dezprobare indiscutabilă” a Guvernului.

El a promis, de asemenea, că una dintre priorităţile sale va fi “consolidarea” unităţii dreapta-centru, insistând pe caracterul “colectiv” al victoriei la alegerile regionale. El poate trece acum la etapa următoare, de refacere a partidului pentru a încerca să câştige alegerile prezidenţiale cu un “proiect nou” în vederea alternanţei. “Speranţa renaşte în Franţa”, a declarat Sarkozy, dar “drumul va fi lung şi dificil”.

Frontul Naţional nu a câştigat niciun departament, dar a obţinut 62 de consilieri. Liderul FN, Marine Le Pen, a salutat însă “creşterea puternică a scorurilor partidului în departamente”, după rezultatele bune din primul tur. Partidul său a confirmat, astfel, că a devenit un actor de neevitat al vieţii politice franceze.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă