13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialFranţa: Poliţişti, achitaţi în cazul morţii adolescenţilor care a declanşat revolte în...

Franţa: Poliţişti, achitaţi în cazul morţii adolescenţilor care a declanşat revolte în 2005

Doi poliţişti francezi au fost achitaţi luni de acuzaţiile cu privire la implicarea în electrocutarea mortală a doi adolescenţi, la periferia Parisului, care a provocat săptămâni de revolte urbane în întreaga Franţă în 2005, relatează Mediafax

Lideri ai comunităţii au îndemnat ca eventuale demonstraţii să fie paşnice, temându-se că verdictul ar putea să reaprindă protestele.

“Există, este adevărat, un sentiment al nedreptăţii”, a declarat pentru presă unul dintre avocaţii familiilor victimelor, Emmanuel Tordjman, după citirea hotărârii, într-un tribunal din Rennes (vest).

Citeşte şi: Cinci polițiști de la Secția 3 din București, anchetați de procurori după ce un bărbat susține că a fost torturat

Sebastien Gaillemin, în vârstă de 41 de ani, şi Stephanie Klein, în vârstă de 38 de ani, au fost acuzaţi că nu au făcut nimic, cu bună ştiinţă, să ajute persoane aflate în pericol în 2005, când trei băieţi s-au electrocutat, dintre care doi au murit pe loc, ascunzându-se într-un post de transformare de înaltă tensiune.

Locuitori din periferia pariziană Clichy-sous-Bois au declarat că Zyed Benna, în vârstă de 17 ani, şi Bouna Traore, în vârstă de 15 ani, s-au ascuns în post pentru a evita un control de identitate al poliţiştilor. Al treilea minor a fost rănit grav, dar a supravieţuit.

Gaillemin, care avea cinci ani de experienţă în cadrul poliţiei când a avut loc incidentul, se pare că i-a văzut pe minori intrând în incinta postului electric şi i-a spus prin staţia radio lui Klein că “dacă intră în instalaţia EDF nu dau doi bani pe pielea lor”.

Judecătorul a decis că ofiţerii nu erau conştienţi de “pericolul clar şi iminent” la care s-au expus băieţii intrând în postul electric.

Ofiţerii au fost disculpaţi atât de o investigaţie internă efectuată înainte de proces, cât şi de diverse audieri preliminare. Însă cea mai înaltă instanţă judiciară din Franţa a anulat respingerea dosarului penal al celor doi, în 2012, deschizând calea către acest proces.

“Au trecut nouă ani. Nouă ani de suferinţă care s-au terminat, în sfârşit”, a declarat avocatul poliţiei Daniel Merchat.

Membri ai familiilor şi cunoscuţi ai celor trei băieţi au părăsit sala de şedinţă cu lacrimi în ochi.

“Poliţia este de neatins. Ei nu vor fi condamnaţi niciodată”, a declarat Adel Benna, fratele lui Zyed Benna.

Citeşte şi: Şeful Poliţiei Locale din Drobeta Turnu Severin, anchetat de DIICOT

Morţile minorilor au declanşat, în urmă cu zece ani, o revoltă în rândul tinerilor de la periferii, în special de origine africană, care au manifestat în mod violent timp de trei săptămâni în semn de protest faţă de discriminarea şi hărţuirea din partea poliţiei, incendiind mii de maşini şi o serie de clădiri publice.

Cele mai citite

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă