18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFranța și Germania se tem că retragerea Marii Britanii poate duce la...

Franța și Germania se tem că retragerea Marii Britanii poate duce la destrămarea UE

Miniştrii de externe francez şi german, Jean-Marc Ayrault şi Frank-Walter Steinmeier, au avertizat miercuri asupra riscului unei dezintegrări a Uniunii Europene în cazul unui vot favorabil Brexitului (ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar) la referendumul de pe 23 iunie, informează agențiile internaționale, citate de Agerpres.

Cei doi miniștri au apreciat că, dacă totuşi un astfel de vot se va consemna în Marea Britanie, statele rămase în blocul comunitar nu vor putea 'să meargă mai departe ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat'.

Un vot favorabil Brexitului 'ar fi pentru UE un şoc în urma căruia va trebui să ne asigurăm că UE va fi prezervată şi că procesul reuşit de integrare de mai multe decenii nu se va încheia prin dezintegrarea blocului', a declarat Steinmeier după o întâlnire de lucru cu Jean-Marc Ayrault, desfăşurată în localitatea Brandenburg, şeful diplomaţiei germane insistând asupra necesităţii unui efort concertat pentru a asigura stabilitatea Uniunii Europene în eventualitatea Brexitului. 

'Britanicii se află în faţa unei alegeri', a spus la rândul său şeful diplomaţiei franceze. 'Şi ei ştiu bine că un vot pentru Brexit – cum afirma recent preşedintele Comisiei Europene (Jean-Claude Juncker) – ar fi o alegere care ar face din Marea Britanie o ţară terţă (…) Aceasta ar fi realitatea, ceea ce nu ne dorim', a adăugat Ayrault. 

'Europa nu poate fi statică, ea trebuie să se mişte (…) Astăzi ea se confruntă cu contradicţii, cu frâne, cu dificultăţi, temeri şi angoase (…) Vrem să dăm Europei un nou dinamism', a mai afirmat ministrul francez de externe după întrevederea cu omologul său german. 

'Amândoi ne numărăm printre cei care spun că nu trebuie să ne reîntoarcem la un naţionalism care incită un stat european împotriva altuia', a conchis Steinmeier. 

Tabăra britanicilor care sprijină rămânerea în blocul comunitar, condusă de premierul conservator David Cameron, se află sub presiune după ce o succesiune de sondaje publicate în ultimele zile indică un avans al taberei susţinătorilor Brexitului. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă