13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFranţa şi Rusia au ANULAT contractul privind achiziția navelor Mistral

Franţa şi Rusia au ANULAT contractul privind achiziția navelor Mistral

Franţa şi Rusia au anunţat, miercuri, că au ajuns la un acord asupra anulării contractului de vânzare-cumpărare a celor două portelicoptere de tip Mistral, informează Mediafax.

Vânzarea către Rusia a celor două bastimente de proiecţie şi comandament (BPC), încheiată în 2011, în mandatul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, era estimată la suma de 1,2 miliarde de euro, dintre care Rusia a plătit deja două treimi.

Citește și: Hollande neagă acordul cu Rusia în privinţa navelor Mistral

Însă François Hollande a suspendat anul trecut livrarea celor două nave de război din cauza tensiunilor dintre Occident şi Rusia în criza ucraineană.

Potrivit acordului de miercuri, Parisul va rambursa Moscovei integral sumele plătite în avans prin contract şi va restitui echipamentele ruseşti instalate la bordul navelor, precizează Palatul Elysée într-un comunicat.

Kremlinul a anunţat, la rândul său, că sumele au fost deja transferate.

Rusia vrea să ceară Franţei despăgubiri în valoare de 1,163 miliarde de euro pentru ruperea contractului, declara în mai o sursă rusă la curent cu negocierile.

Citește și: Rusia și Franța au ajuns la un acord privind navele Mistral

Acordul intervine în urma unei convorbiri care a avut loc miercuri după-amiaza între François Hollande şi Vladimir Putin.

Cei doi şefi de stat “au convenit asupra faptului că, de-acum, acest dosar este închis”, a anunţat Palatul Elysée.

“Moscova consideră că dosarul Mistral este complet rezolvat”, a confirmat Kremlinul.

Constructorul navelor Mistral, DCNS, o filială (35%) a producătorului de echipamente Thales, estima în iulie la cel puţin un milion de euro pe lună valoarea întreţinerii celor două portelicoptere, în aşteptarea unei decizii a celor două părţi contractante.

Livrarea portelicopterului Vladivostok, primul dintre cele două BPC construite la Saint-Nazaire (Loire-Atlantique), era prevăzută în octombrie 2014. Al doilea, Sevastopol – numele oraşului din Crimeea în care se află baza Flotei ruse la marrea Neagră – urma să fie livrat în octombrie 2015.

Adaptarea navelor de tip Mistral pentru un eventual client ar costa de la câteva zeci la câteva sute de milioane de euro, în funcţie de nevoile acestuia, declara în februarie pentru presă preşedintele-director general al DCNS Hervé Guillou.

Canada şi Singapore, dar şi Egiptul – care tocmai a achiziţionat o fregată multirol Fremm şi patru corvete Gowind – sunt citate ca potenţiali clienţi, însă DCNS a refuzat să comenteze în acest sens.

 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă