21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Frauda electorală din Moldova. Partidul Maiei Sandu a depus mii de...

UPDATE. Frauda electorală din Moldova. Partidul Maiei Sandu a depus mii de contestații. Preşedintele Partidului Popular European: Acest fapt reprezintă o fisură în lege și trebuie examinat de către autoritățile competente

UPDATE 14.030: Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la neregulile celui de-al doilea tur de scrutin din Republica Moldova, inclusiv refuzul dreptului constituțional de a vota pentru moldoveni care trăiesc în străinătate, scrie Diez.md.

„Acest fapt reprezintă o iregularitate și o fisură în lege și trebuie examinat de către autoritățile competente pentru a se asigura că nu se va mai întâmpla în viitor. În cele din urmă, aceste alegeri au demonstrat că, atunci când partidele de centru-dreapta: Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr acționează în comun și sunt unite, ele reprezintă o forță majoră, care poate aduce schimbarea în țară. Acum, mai mult ca oricând, aceste forțe politice trebuie să continue cooperarea lor înaintea alegerilor parlamentare din 2018, pentru a asigura un viitor mai bun cetățenilor Republicii Moldova”, a atenționat Daul. 

UPDATE 12.00: Inițiatoarea grupului Adoptă un Vot, Anastasia Condruc, cheamă cetățenii aflați peste hotare la un marș de solidarizare. Astfel, duminică, 20 noiembrie, la ora 12.00, în toate orașele lumii în care există moldoveni va fi organizat un flashmob pașnic, cu sloganul #VOTFURAT, transmite Unimedia.info.

„Adunați-vă în locuri centrale, luați drapelul Moldovei, flori, bomboane. Faceți pancarte în care explicați în română și în limba orașului în care vă aflați ce s-a întâmplat. Spuneți că cerem să fim respectați! Că ne-a fost încălcat un drept constituțional! Că vrem demisia celor incompetenți și cointeresați politic, iar lor pare să nu le pese de noi.

În cadrul acestor evenimente în orașele: Bologna, Brescia, Bruxelles, București, Dublin, Franfurt, Londra, Mestre, Montreal, Montreuil, Moscova, Padova, Paris, Parma, Verona, Villeneuve-Saint-Georges este nevoie să colectăm semnăturile oamenilor care n-au votat! Semnăturile sunt pentru mandatarea avocatului care va reprezenta Diaspora, pentru că ne propunem să dăm în judecată CEC pentru încălcarea drepturilor”, a scris aceasta pe Facebook.

Lidera PAS, Maia Sandu, a mulțumit diasporei pentru implicarea de care au dat dovadă în cele două scrutine de vot și propune un model de contestație prin care cei care nu au putut vota.

„Sunteți o forță extraordinară. Modul în care v-ați mobilizat, v-ați ajutat reciproc pentru a ajunge la secțiile de vot este o premieră nu doar pentru Moldova, dar și pentru întreaga lume. Eu vă promit să fiu alături de voi. Să strângem rândurile, să nu ne pierdem speranța, să ne organizăm mai bine.

Trebuie să transformăm elanul popular trezit de alegeri într-o forță capabilă să restituie Republicii Moldova libertatea, democrația și bunăstarea.  Așteptăm răspunsul la contestarea de către noi a rezultatelor alegerilor, după care vom veni cu planuri concrete pentru viitor”,  scrie Maia Sandu.


În Republica Moldova au fost depuse noi serii de contestaţii cu privire la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi în tot mai multe localităţi în care s-au renumărat voturile au fost inversate rezultatele scrutinului. Diaspora continuă protestele, iar experţii susţin că există suficiente motive pentru a se repeta scrutinul prezidenţial.

Formaţiunea condusă de Maia Sandu a depus, miercuri, peste 170 de contestaţii cu privire la turul doi al alegerilor prezidenţiale, câştigat de socialistul Igor Dodon. Autorităţile sunt acuzate de incompetenţă şi obstrucţionarea dreptului la vot, iar contestaţiile depuse joi se adaugă altor 3000 care au fost făcute, la secţii de votare din afara ţării, de alegători care nu au putut să voteze întrucât s-au terminat buletinele.

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu, de la Chişinău afirmă, însă, că rezultatele scrutinului – la care Igor Dodon a obţinut cu 68 de mii de voturi în plus – nu vor fi schimbate de contestaţii.

„Încălcările care ne-au fost aduse la cunoştinţă nu influenţează rezultatul final preliminar pe care noi acum l-am identificat vizavi de scrutinul, turul 2 al alegerilor.” 

Tot joi, Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a rectificat rezultatele alegerilor de la trei secţii de votare care inversaseră, în favoarea lui Igor Dodon, voturile obţinute de cei doi candidaţi.

Maia Sandu a obținut astfel 1132 de voturi în plus, iar Igor Dodon s-a ales cu 1129 de voturi mai puțin.

Conform datelor noi, Igor Dodon a acumulat 52,11% din voturi (834 081), iar Maia Sandu – 47,89 la sută (765 461). Diferența dintre cei doi a scăzut până la 67 488 de voturi.


Citește și:  FOTO. Fraudă electorală în Moldova. Circa 400.000 de voturi au fost falsificate în favoarea pro-rusului Igor Dodon. Experții de la Chișinău spun că sunt probe suficiente pentru anularea turului doi al alegerilor

Există suficiente probe pentru anularea turului doi al alegerilor din Republica Moldova, întrucât frauda la acest tur de scrutin s-a apropiat de 400.000 de voturi, susțin experți citatați de presa de la Chișinău. Detalii aici.


Amintim că în presă au apărut copii de pe procesele verbale de la secțiile de votare din Leușeni (Hîncești), Copceac (Ștefan Vodă) și secția nr.5 din Nisporeni, unde câștigătoare era liderul PAS, însă în baza de date a CEC acestea erau inversate în favoarea lui Igor Dodon.

Totodată, numărul total al alegătorilor a fost rectificat fiind adăugați trei votanți și se cifrează acum la 1 600 674.

Comisia Electorală Centrală admite că astfel de „erori de ordin tehnic” s-ar fi putut strecura în procesul de prelucrare a rezultatelor.

„Dată fiind utilizarea, în fiecare secţie de votare, a sistemului informaţional ce permite transmiterea online în cel mai scurt timp a proceselor verbale către CEC, admitem că au putut fi comise unele erori de ordin tehnic produse de către operatorii SIAS”, spun reprezentanţii CEC.


Citește și: Maia Sandu lansează acuzaţii grave: Alegerile au fost fraudate! Campania oponentului meu a fost plină de manipulare și dezinformare

Grave sînt și erorile comise de CEC prin inversarea rezultatelor, fapt constatat deja în cîteva secții de votare. Neelucidată rămîne și situația alegătorilor din regiunea transnistreană, unde oamenii au fost aduși în mod organizat și avem semnale că aceștia ar fi fost plătiți să voteze într-un anumit fel. Toate aceste fraude sînt suficiente pentru a declara nule alegerile din 13 noiembrie.


Diaspora continuă să protesteze

Diaspora de la Paris va organiza duminică la ora 15:00 un protest faţă de modul în care au fost fraudate alegerile din Republica Moldova, scrie cotidianul moldovenesc Jurnal. Cetăţenii moldoveni aflaţi în capitala Franţei fac apel la toţi conaţionalii de la Paris să vină să protesteze într-un număr cât mai mare şi să arate celor de acasă că le pasă de Moldova.

Şi moldovenii aflaţi în Spania îşi propun să organizeze duminică un flashmob în mai multe oraşe din Europa şi au lansat o invitaţie pe Facebook, cu sloganul  #VOTFURAT. De asemenea, diaspora îşi propune să-şi „angajeze” un avocat, cu ajutorul căruia să dea în judecată CEC-ul pentru încălcarea dreptului de a vota.

„Vrem să ne manifestăm solidaritatea cu membrii diasporei care au parcurs kilometri pentru a ajunge la secţii şi nu au reuşit să voteze. Sunt mii. Sunt cei care au făcut încercat să depăşească toate piedicile create de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău.

De aceea, duminică, 20 noiembrie, la ora 12.00, vă propunem să organizăm în toate oraşele lumii în care există moldoveni un flashmob paşnic, cu sloganul #VOTFURAT. Adunaţi-vă în locuri centrale, luaţi drapelul Moldovei, flori, bomboane. Faceţi pancarte în care explicaţi în română şi în limba oraşului în care vă aflaţi ce s-a întâmplat. Spuneţi că cerem să fim respectaţi! Că ne-a fost încălcat un drept constituţional! Că vrem demisia celor incompetenţi şi cointeresaţi politic, iar lor pare să nu le pese de noi! Adunaţi-vă şi vorbiţi între voi, vorbiţi cu localnicii, alertaţi presa şi spuneţi-le adevărul: că nu am fost lăsaţi să votăm pe 13 noiembrie!” 

Organizatorii protestelor roagă toţi participanţii să militeze paşnic, atât în ţară cât şi peste hotare. În cadrul acţiunilor organizate în oraşele: Bologna, Brescia, Bruxelles, Bucureşti, Dublin, Franfurt, Londra, Mestre, Montreal, Montreuil, Moscova, Padova, Paris, Parma, Verona, Villeneuve-Saint-Georges se vor strânge semnături pentru mandatarea avocatului care va reprezenta Diaspora, pentru a putea da în judecată CEC pentru încălcarea drepturilor.


Citește și: Igor Dodon cere României să stimeze independența Republicii Moldova. Candidatul socialist susține că există un plan pentru unirea cu România, în anul 2018

“Ei au un plan foarte clar — unirea din 2018. Noi nu trebuie să le permitem acest lucru”, a adăugat candidatul socialist prorus, care a făcut apel la o mobilizare în special a electoratului partidelor de stânga pentru scrutinul de duminică. Solicitat să detalieze afirmația privind existența unui presupus plan privind unirea, Igor Dodon a răspuns: “Am auzit mai multe declarații ale mișcărilor unioniste din Republica Moldova și ale unor personaje politice din România”.


Experţii spun că există motive pentru a se repeta alegerile

Fraudele care au fost comise pe 13 noiembrie au afectat rezultatul final al scrutinului şi ar trebui organizate alegeri prezidenţiale repetate, spun experţii moldoveni citaţi de presa din Republica Moldova.

„Cine organizează alegerile într-o ţară, Guvernul, iată este Guvernul nocturn Filip care poartă toată răspunderea pentru dezastrul care s-a produs, inclusiv, în diaspora. Ei fraudează pe diferite paliere şi cu inversarea, şi cu diaspora, şi cu Transnistria, Găgăuzia, de când în Găgăuzia 99% â, nici pe timpul lui Brejnev nu se vota aşa. Acest lucru a influenţat foarte clar votul final şi, prin urmare, aceste alegeri trebuie declarate nule şi trebuie organizate alegeri repetate”, a declarat membrul Platformei DA Vasile Năstase.

Specialistul susţine că cei care au greşit, trebuie traşi la răspundere:
„Ceea ce s-a întâmplat în străinătate este o fraudă extraordinar de mare, este crimă penală şi pentru asta trebuie să răspundă fiecare în parte, CEC e compusă din nouă oameni şi fiecare are responsabilitatea lui, poate doi din toţi ăştia care au o parte de independenţă, restul sunt dintr-o gaşcă, cea a oligarhiei criminale care îndeplinesc strict ordinele lui Plahotniuc”, a adăugat Vasile Năstase.
„CEC este prima structură care trebuie să reacţioneze la aceste lucruri, înţeleg că ea nu poate face investigaţii, dar ea e prima interesată să demonstreze că alegerile sunt corecte şi libere”, a adăugat Nicolae Roşca, doctor în drept.
„Pe noi trebuie să ne intereseze cum şi-a făcut treaba ministerul de Externe, Biroul de Relaţii cu Diaspora. Faptul că nu au votat atâţia oameni, în mod firesc a afectat extrem de mult procesul şi buna desfăşurare a procesului electoral â este evident că urmează cineva să răspundă”, a spus preşedintele Centrului de Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan.
Prim-vicepreşedintele PD nu a comentat acuzaţiile la adresa sa, iar serviciul de presă al Guvernului nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacţie. Anterior, preşedintele CEC, Alina Russu, a spus că nu comentează solicitările politice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Percheziții la sediul UBER din Portugalia

Poliția portugheză și agenții fiscali au percheziționat marți sediul Uber Technologies din Lisabona, ca parte a unei investigații mai ample și a unor raiduri...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă