23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFuneralii impresionante ale unui refugiat nigerian, ucis în bătaie de un suporter...

Funeralii impresionante ale unui refugiat nigerian, ucis în bătaie de un suporter “ultra” italian

Sute de persoane au asistat duminică la funeraliile unui refugiat nigerian care a fost ucis în bătaie de un suporter "ultra" al echipei de fotbal locale la Fermo, în centrul Italiei, o agresiune care a ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care rasismul este ţinut sub control în Peninsulă, relatează AFP. 

"A venit să trăiască în pace, şi-a găsit moartea", se putea citi pe numeroasele mesaje depuse printre flori pe sicriul lui Emmanuel Chidi Namdi, lângă care era aşezată văduva acestuia, îmbrăcată în alb, în catedrala din Fermo. Emmanuel Chidi Namdi, 36 de ani, a încetat din viaţă la spital după ce, marţi, a fost violent atacat şi bătut cu o rangă în cap de Amedeo Manini care i-a adresat injurii rasiste soţiei acestuia, Chinyere, numind-o "maimuţă africană". 

Agresorul, care a fost arestat, a recunoscut că a insultat-o pe tânăra femeie, dar a pretins că i s-a părut că perechea se pregătea să fure o maşină şi l-a agresat pe Namdi doar după ce aceasta l-a lovit primul cu un panou de semnalizare. El chiar a negat orice conotaţie rasistă a termenului "maimuţă" pe care l-a utilizat, susţinând că este întrebuinţat în mod obişnuit pe stadioanele de fotbal. 

Atacul criminal a provocat o vie emoţie în Italia şi a ridicat semne de întrebare privind modul în care este tratată xenofobia într-o ţară în care unii oameni politici de extremă dreapta nu ezită să dea liber curs rasismului lor faţă de persoanele de culoare. 

În iulie 2013, Roberto Calderoli, senator al Ligii Nordului (apropiată Frontului Naţional din Franţa), a declanşat un scandal când a comparat-o pe Cécile Kyenge, ministrul italian al integrării la acea dată, cu un "urangutan". În pofida indignării provocate de această insultă, Senatul italian a blocat urmărirea penală împotriva lui Roberto Calderoli. Ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Maria Elena Boschi, şi preşedintele Camerei inferioare a parlamentului, Laura Boldrini, au fost prezente la funeralii. 

Emmanuel Chidi Namdi şi soţia sa în vârstă de 24 de ani se aflau la Fermo de opt luni, găzduiţi într-un centru pentru refugiaţi al ONG-ului catolic Caritas. Ei au fugit din Nigeria după un atac al grupării islamiste Boko Haram asupra unei biserici, în cursul căruia fiul lor de doi ani şi alţi membri ai familiei şi-au pierdut viaţa. De asemenea, soţia lui a pierdut o a doua sarcină după o traversare dificilă a Mării Mediterane.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă