21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFurnizorii de alimente din Marea Britanie cer un acord pentru Brexit fără...

Furnizorii de alimente din Marea Britanie cer un acord pentru Brexit fără taxe vamale

Mai multe asociaţii ale furnizorilor de alimente din Marea Britanie au cerut Guvernului condus de Theresa May să negocieze cu Uniunea Europeană un acord pentru Brexit fără taaxe vamale.

Consorţiul Britanic pentru Retail, Uniunea Naţională a Fermierilor şi Federaţia Alimentelor şi Băuturilor i-au cerut premierului Theresa May, într-o declaraţie comună, să asigure şi acorduri tranzitorii cu UE, înainte ca Marea Britanie să iasă din spațiul comunitar. ”Nu putem opera în izolare. Cerem Guvernului să aibă o abordare care să asigure stabilitatea şi continuitatea afacerilor cu produse agro-alimentare şi băuturi”, se arată în scrisoarea deschisă a asociațiilor menționate.

Într-un raport recent comandat de Wm Morrison Supermarkets se arată că Marea Britanie importă aproape jumătate din alimentele pe care le consumă, iar o treime provine din UE. Asociaţiile industriașilor şi-au prezentat cazul înainte de termenul de 29 martie la care May ar trebui să activeze Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, prin care vor începe oficial negocierile pentru Brexit.

Ideea de la care porneşte Guvernul de la Londra este că ieşirea din UE fără un acord este mai bună decât un acord prost. Asociaţiile din industria alimantară solicită Guvernului să le ceară opinia înainte de a semna noi acorduri comerciale.

Solicitarea este similară cu cea a şefilor celor mai mari cinci asociaţii comerciale din Marea Britanie, care au solicitat Guvernului, în ianuarie, să profite de experienţa acestui sector. În lanţurile de furnizori de alimente din Marea Britanie lucrează 3,9 milioane de oameni, iar sectorul generează în economie 108 miliarde de lire sterline pe an, potrivit acestora.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă