22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialFurtuna continuă în deșert

Furtuna continuă în deșert

Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat că discursul Ghidului Suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care a exclus orice apropiere diplomatică cu SUA, este „foarte îngrijorător“.

Odată acordul încheiat la Viena între Iran şi marile puteri mondiale asupra programului nuclear iranian care permite anularea sancţiunilor interna-ţionale asupra Teheranului şi deblocarea averilor îngheţate în băncile occidentale, ayatollahul Ali Khamenei şi-a reluat retorica agresivă contra SUA. Sâmbătă, într-un discurs ținut într-o moschee din capitala iraniană cu ocazia sărbătorii Aid el-Fitr, care marchează sfârşitul lunii Ramadanului, Khamenei a exclus orice apropiere diplomatică cu SUA. Aprecierile sale au fost primite cu tradiţionalele replici „Moarte Americii!” şi „Moarte Israelului!”, lansate de fidelii adunaţi pe esplanada marii moschei Imam Khomeini.

„Politica noastră faţă de arogantul guvern american nu se va schimba”, iar Teheranul nu se va alinia politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu şi îşi va continua politica faţă de SUA şi va menţine susţinerea „amicilor” din regiune, a precizat Ghidul Suprem, care deţine controlul asupra problemelor politice şi asupra politicii externe. „Politicile SUA în regiune sunt opuse la 180 grade celor ale Republicii islamice a Iranului. Am repetat de nenumărate ori că nu vom avea nici un dialog cu SUA asupra problemelor internaţionale, regionale sau bilaterale. Uneori, ca în cazul nuclear, am negociat cu SUA pe baza intereselor noastre.”

Khamenei a mai subliniat că acordul nuclear nu va schimba politica Iranului la nivel regional, „nu vom renunţa să ne susţinem amicii în regiune, popoarele oprimate ale Palestinei, Yemenului, popoarele şi guvernele siriene şi irakiene, poporul oprimat din Bahrein şi combatanţii sinceri ai rezistenţei din Liban şi Palestina”. Iranul susţine guvernele irakian şi sirian, trimite consilieri militari la faţa locului pentru a combate jihadiştii Statului Islamic, care au preluat controlul unor mari teritorii în Irak şi Siria. Teheranul susţine şi rebelii huthi din Yemen, combătuţi de Arabia Saudită, susţine opozanţii din Bahrein contra dinastiei sunnite la putere şi susţinute de Riad, ca şi Hezbollahul libanez şi grupurile islamiste palestiniene (Hamas şi Jihadul islamic).

Fără iluzii

Acordul schimbă economia iraniană, dar năravul ba – ambiţiile hegemonice în regiune. Mai multe state arabe din Golf acuză de multă vreme Teheranul de ingerinţă, susţinând financiar sau armat mişcările politice din ţări ca Bahrein, Yemen sau Liban, dar secretatul de stat american, John Kerry, a declarat că SUA consideră că aliaţii lor arabi au capacitatea de a face faţă ingerinţei iraniene în regiune. Referindu-se la ultimul discurs al lui Khamenei de sâmbătă, Kerry preciza, marţi, pentru televiziunea Al Arabya: „Nu ştiu cum să interpretez acest punct în timp. Ştiu că adesea comentariile sunt făcute publice şi lucrurile pot evolua. Dacă este vorba de politică, este foarte îngrijorător, este foarte tulburător”.

Pentagonul şi-a exprimat, la rândul său, neîncrederea faţă de perioada post-nucleară a Iranului. Tonul era mai puţin euforic decât al altor membri ai guvernului Barack Obama. Evaluarea declaraţiei secretarului Apărării, Ash Carter, asupra acordului nuclear demonstrează preocuparea Pentagonului pentru noul scenariu geopolitic favorizat de acordul dintre Iran şi cinci mari puteri mondiale. „Cum noi punem în aplicare acest acord istoric, disuasiunea rămâne o componentă majoră a securităţii naţionale a SUA”.

Pactul de la Viena nu reprezintă o nouă plecare în relaţiile bilaterale. Washingtonul şi Teheranul nu îşi vor relua relaţiile diplomatice, rupte din 1980, după asaltul împotriva ambasadei americane. Cele două ţări sunt rivale din punct de vedere militar, susţin din unghiuri  diferite diversele conflicte din Orientul Mijlociu, în pofida menţinerii unei cooperări tacite în lupta contra Statului Islamic în Irak. Iranul este un duşman declarat pentru doi din aliaţii SUA în regiune – Arabia Saudită şi Israel – şi a fost una din cele trei ţări considerate de Departamentul de Stat promotoare ale terorismului. Leader-shipul militar al SUA este conştient de asta.

„Vom rămâne pregătiţi şi poziţionaţi pentru consolidarea securităţii amicilor şi aliaţilor noştri din regiune, inclusiv Israelul, să asigurăm libertatea de navigaţie în Golful Persic şi să verificăm influenţa malignă a Iranului. Vom utiliza opţiunea militară dacă este necesar”, a precizat Carter, care are programate vizite în Israel şi Arabia Saudită înaintea secretarului de stat, John Kerry. Un gest politic prioritar pentru asigurarea aliaţilor din regiune, prevenirea creşterii tensiunilor şi a unei curse a înarmărilor.

Este o victorie a Pentagonului faptul că acordul nuclear menţine un embargo asupra comerţului Iranului cu arme şi a tehnologiilor privind rachetele. Oricum,  ridicarea sancţiunilor va însemna o enormă schimbare în funcţionarea economiei iraniene şi  preşedintele Obama a recunoscut probabilitatea ca după aceea Iranul să dispună de mai multe resurse pentru activităţile sale militare şi teroriste. 

Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă