12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. G20: Europa nu mai are loc pentru refugiați. Obama: SUA și...

FOTO+VIDEO. G20: Europa nu mai are loc pentru refugiați. Obama: SUA și Rusia negociază încetarea focului în Siria

UPDATE 14.35: Președintele Barack Obama a declarat, duminică, că America și Rusia negociază un acord privind încetarea focului în Siria. Totodată, șeful de stat american a avut o discuție cu premierul britanic Theresa May, pe tema Brexitului și a relației dintre cele două țări, scriu agențiile de presă internaționale, preluate de Mediafax

Întrebat fiind despre posibilitatea ca acordul privind Siria să fie finalizat în curând, preşedintele american a declarat: “Nu am ajuns încă acolo,” adăugând că “Există divergenţe semnificative cu ruşii, atât în ceea ce priveşte părţile beligerante pe care le susţinem, cât şi referitoare la ceea ce este necesar pentru a restabili pacea în Siria. În cazul în care nu cădem de acord cu ruşii în privinţa diminuării nivelului violenţelor şi atenuarea crizei umanitare, va fi greu să vedem cum putem ajunge la faza următoare”.

În urma războiul civil din Siria au decedat peste 250.000 de oameni, iar 11 milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească casele din cauza violenţelor, provcând astfel o gravă criză a refugiaţilor în Orientul Mijlociu şi Europa.

Totodată, Casa Albă a anunţat că este posibil ca Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin, să aibă o întâlnire informală în timpul Summitului G20 din China, însă oficialii americani nu au oferit mai multe detalii.

Obama a discutat și cu premierul Theresa May despre efectele deciziei Marii Britanii de ieşire din UE, încercând să minimalizeze impactul Brexit-ului asupra “relaţiei speciale” între SUA şi Regatul Unit, notează The Associated Press online. 

 

Liderul de la Casa Albă a mai adăugat că Marea Britanie va avea de aşteptat până când Statele Unite va intra în negocieri pentru un nou tratat comercial, separat, cu Regatul Unit. Obama a precizat că prioritatea Washingtonului este de a finaliza tratatele comerciale cu Uniunea Europeană şi statele din zona Asia-Pacific. Premierul Theresa May a declarat că intenţionează să profite de oportunităţile economice pe care Marea Britanie le va căuta în afara UE, reiterând faptul că “Brexit înseamnă într-adevăr Brexit” şi că nu va exista “vreo încercare de a ieşi din asta.”

—–

Europa nu mai poate primi refugiați, pentru că aproape nu mai are loc, a avertizat duminică președintele Consiliului European Donald Tusk, care a cerut comunității internaționale să intervină. Declarațiile lui Tusk au avut loc la deschiderea Summitului G20, la Hangzhou (China). 

„Capacitățile Europei pentru primirea de noi valuri de refugiați, fără a uita migranții clandestini, sunt aproape de limitele lor”, a precizat Donald Tusk, în cursul unei conferințe de presă comune cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit Agerpres. 

Citește și:  Turneu cu incidente pentru Obama, în Asia

Pe de altă parte, acesta din urmă a arătat că Bruxelles-ul „va continua să negocieze” cu SUA Tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeana și SUA (Trans-Atlantic Free Trade Agreement, TAFTA), mandatul Comisiei Europene pentru aceasta fiind pe deplin valabil. 

Dat fiind mandatul pe care statele membre UE l-au acordat Comisiei „vom continua să negociem cu SUA” acest tratat cu efecte pozitive pentru economie și locuri de muncă, a Jean-Claude Juncker, în pofida unor critici recente în cadrul guvernelor francez și german. 

Decizia europeană de a obliga grupul american Apple să ramburseze Irlandei peste 13 miliarde de euro este fondată pe fapte și nu a fost luată împotriva SUA, a mai spus Jean-Claude Juncker. 

Citește și: Summitul G20. China va trebui să înfrunte nemulțumirile Occidentului

La Summitul G20, care are loc în 4 și 5 septembrie, participă liderii Grupului celor mai puternice 20 de economii din lume, pentru a discuta pe tema revigorării economiei mondiale, stimularea comerţului. La Summit se vor discuta și impactul ieşirii Marii Britanii din UE, tensiunile cauzate de pretenţiile teritoriale ale Beijingului şi neînţelegerile sino-europene privind producţia de oţel.

 

 

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă