25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO. Cum pot arăta navele portelicopter construite de ruși

GALERIE FOTO. Cum pot arăta navele portelicopter construite de ruși

Industria militară a Rusiei are capacitatea să construiască două nave portelicopter similare celor de tip Mistral, dacă acestea nu vor mai fi cumpărate din Franța, susține agenția de presă Sputnik.

„Desigur, le putem construi. Nu e ceva imposibil. Pentru a face acest lucru ne trebuie o comandă fermă”, a declarat Alexei Rahmanov, președintele firmei ruse United Shipbuilding Corporation, citat de Sputnik.

Rahmanov a spus că navele portelicopter pot fi construite la șantierul naval din Sankt Petersburg (Marea Baltică).

Declarația cu iz propagandistic difuzată ieri de mass-media rusă apare ca o formă de presiune la adresa Franței, care amână livrarea celor două portelicoptere Mistral contractate cu Rusia.

Declarația de ieri a lui Rahmanov vine să contracareze punctul de vedere exprimat, acum două săptămâni, de amiralul Igor Kasatonov, fost șef al Flotei ruse din Marea Neagră. Amiralul recunoștea că Rusia nu poate construi, „pe termen scurt”, nave tip Mistral.

Contractul semnat în anul 2011, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, prevedea că Franța va construi și va livra Rusiei două nave portelicopter din clasa Mistral. Navele, construite de firma DCNS, urmau a fi denumite Vladivostok și Sevastopol. Conform programării inițiale, prima navă urma să intre în dotarea flotei ruse în noiembrie 2014, iar a doua în anul 2015.

Numele celor două nave fusese ales după numele bazelor rusești unde urmau a fi repartizate – Vladivostok la Marea Japoniei (Oceanul Pacific), iar Sevastopol la Marea Neagră.

Președintele François Hollande a decis însă ca Franța să suspende livrarea lui Vladivostok, în contextul actualei crize din Ucraina și a tensiunilor NATO – Rusia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă