11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO. Serbia comemorează atacul NATO împotriva Iugoslaviei. România a fost de...

GALERIE FOTO. Serbia comemorează atacul NATO împotriva Iugoslaviei. România a fost de partea NATO

Serbia a comemorat astăzi împlinirea a 16 ani de la începutul bombardamentelor NATO împotriva Iugoslaviei.

Potrivit presei de la Belgrad, la acțiunile comemorative au participat președintele și primul-ministru al Serbiei.

Bombardamentele asupra Iugoslaviei, din anul 1999, au durat 11 săptămâni. Pe teritoriul Serbiei, ele au produs moartea a cel puțin 1200 de oameni. Unele surse estimează însă numărul victimelor la 4000.

Publicația electronică b92net precizează astăzi că „NATO a produs daune enorme infrastructurii, economiei, școlilor, unităților medicale, instituțiilor media și monumentelor din Serbia”. Pagubele au fost evaluate la 100 de miliarde de dolari. Au fost distruse sau avariate, printre altele, 25.000 de locuințe, 595 de kilometri de căi ferate, 14 aeroporturi și 38 de poduri. De asemenea, au fost bombardate rafinăriile de la Pancevo și Novi Sad.

Bombe cu grafit și muniție cu uraniu sărăcit

Forțele americane au utilizat, la acel moment, bombe cu grafit (pentru a inactiva rețelele electrice din zonele bombardate) precum și muniție cu uraniu sărăcit, interzisă de legile internaționale – susțin sursele de la Belgrad.

Potrivit acelorași surse, „alianța militară occidentală a luat decizia să atace Serbia fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, ceea ce reprezintă un precedent”.

Motivele atacului împotriva Iugoslaviei au fost catastrofa umanitară din Kosovo și eșecul negocierilor de la Rambouillet (Paris) asupra viitorului statut al provinciei. La negocieri, statele occidentale au cerut Iugoslaviei să accepte militari străini pe teritoriul ei. Guvernul și Parlamentul de la Belgrad au respins această propunere.

Imediat după aceea, la data de 24 martie 1999, au început bombardamentele. Ordinul de atac a fost dat de comandantul de atunci al trupelor NATO, generalul american Wesley Clark, cu aprobarea secretarului general al Alianței, Javier Solana. Ulterior însă, într-o carte intitulată "Războiul modern", Wesley Clark recunoștea că planurile de atac erau finalizate încă din anul 1998.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă