21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialGarda lui Putin

Garda lui Putin

Ceva îl îngrijorează pe președintele Rusiei, care a decis să-şi creeze o nouă structură militară, Garda Naţională, supusă direct Kremlinului, concentrând tot mai mult puterea în mâinile sale.

Chiar dacă ideea nu este nouă – datând din timpul manifestaţiilor anti-Putin din 2011-2012, după alegerile electorale contestate –, apariţia acestei structuri acum, fără preaviz, este interpretată ca o recunoaştere oficială a unei ameninţări, cea a unui inamic interior. Potrivit politologului Alexei Makarkin, Kremlinul se teme că „agitaţia politică va provoca îngrijorătoare mișcări economice şi sociale“. Garda Naţională s-a creat prin decret al preşedinţiei ruse, prin reorganizarea corpurilor armate ale Ministerului de Interne, și va absorbi OMON, forţele pentru operaţiuni speciale anti-revoltă, efectivele SOBR, batalion de reacţie rapidă destinat luptei împotriva crimei organizate, şi alte structuri de securitate private. 

Aceste forţe armate interioare ar avea ca misiune lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate. Dar declarațiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu păcălesc pe nimeni în privința adevăratelor scopuri, suspiciunile fiind că preşedintele rus s-a dotat cu o nouă unealtă represivă în vederea manifestaţiilor pe care le-ar putea provoca alegerile legislative din septembrie, sau că şi-a creat o gardă personală pentru securizarea propriei poziţii, fiind neîncrezător în alte structuri. 

Boss-ul tuturor

Garda Naţională este bine organizată pentru  a înlocui toate forţele enumerate mai sus în represiunea manifestaţiilor politice. Ea va depinde direct de preşedintele Putin şi va fi condusă de prietenul şi şeful securităţii sale personale în anii 2000-2013, credinciosul general Viktor Zolotov, membru KGB înaintea căderii URSS, în prezent şeful trupelor Ministerului de Interne. „O brută cu galoane“ care a fost gardă de corp a preşedintelui Boris Elţin. Oficial, Vladimir Putin asigură că a creat Garda Naţională pentru îmbunătățirea activității în lupta împotriva terorismului, a crimei organizate şi traficului de droguri.

Pentru Mark Galeotti, expert în securitate regională şi profesor la Universitatea din New York, „Garda Naţională, ca agenţie federală, va fi direct subordonată Kremlinului, fără nici un ministru în cale. Cu Zolotov în fruntea sa, este clar vorba despre o gardă prezidenţială personală, pretoriană, condusă de un fidel maximalist. Ceea ce îi permite să fie o forţă nu numai faţă de mase, dar şi faţă de elite“. Este vorba de o gardă de 300.000-400.000 de oameni, care se va afla sub controlul lui Putin şi va avea ca sarcini lupta antitero, menţinerea ordinii publice, securitatea locațiilor şi a convoaielor speciale, cooperarea cu gărzile de frontieră, controlul circulaţiei armelor etc.

Angajaţii FSB (ex-KGB) se vor ocupa de „protejarea“ lumii afacerilor. Pentru a-l face pe Kolokolţev, ministrul de Interne, să înghită mai uşor „pastila“, un decret emis în aceeaşi zi punea capăt independenţei FMS (serviciul federal pentru migraţie) şi a FSKN (serviciul federal de control al comerţului cu produse narcotice), plasându-le sub tutela Ministerului de Interne, funcţionarii acestuia ocupându-se, de acum, de migranţi şi de traficanții de droguri.   

Putin revine la vechile tradiţii ale despotismului rusesc – sub denumirea de Garda Naţională se resetează vechea Opritcina, garda lui Ivan cel Groaznic, executantă a acţiunilor ordonate de acesta între anii 1565 şi 1572.

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă