10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialGarda Naţională, chemată să facă ordine la Ferguson

Garda Naţională, chemată să facă ordine la Ferguson

Guvernatorul statului Missouri, Jay Nixon, a anunţat luni desfăşurarea Gărzii Naţionale în Ferguson, la periferia oraşului Saint Louis – o nouă tentativă a autorităţilor de a reprima revoltele care au paralizat oraşul după ce un tânăr de culoare, neînarmat, a fost ucis de un poliţist alb, la 9 august. Decizia de activare a Gărzii Naţionale a fost luată după o noapte marcată de cele mai grave violenţe şi a fost motivată de „actele de violenţă deliberate, coordonate şi tot mai intense“.

Tensiunile rasiale şi scenele de război au cunoscut o periculoasă şi continuă escaladă în Ferguson de la moartea tânărului de culoare Michael Brown, ucis de un poliţist alb, la 9 august, şi guvernatorul Jay Nixon a decis desfăşurarea Gărzii Naţionale. FBI a deschis o anchetă privind cazul Brown, dar locuitorii din Ferguson sunt nemulţumiţi de încetineala cu care se desfăşoară. Protestele comunităţii de culoare din Ferguson s-au extins în mai multe localităţi din Statele Unite.

După un sfârşit de săptămână relativ calm, străzile din Ferguson au fost din nou teatrul violenţelor duminică seară. Câteva ore după intrarea în vigoare a încetării focului s-a declanşat haosul. Poliţia a fost ţinta unor focuri de armă şi cockteiluri Molotov şi a ripostat lansând gaze fumigene şi lacrimogene asupra mulţimii de manifestanţi, care includea copii şi membri ai presei.

Reaprinderea violenţei s-a produs după publicarea rezultatului autopsiei, potrivit căruia Michael Brown a fost împuşcat de şase ori, de două ori în cap. Anterior, tensiunile păreau calmate în Ferguson, unde poliţia şi manifestanţii comunităţii de culoare s-au înfruntat în fiecare seară de la moartea lui Michael Brown. Cockteilurile Molotov au fost urmate de focuri de armă, de furturi, vandalism şi alte acte de violenţă, care „în mod evident nu păreau spontane, ci premeditate (…) pentru a provoca o reacţie”, a declarat căpitanul Ron Johnson, însărcinat cu menţinerea ordinii, în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că doi manifestanţi au fost răniţi de gloanţe.

Spre ora 21, sute de manifestanţi au mers la comandamentul poliţiei şi au lansat numeroase proiectile asupra poliţiştilor. „Din acel moment nu aveam altă opțiune decât să ridic nivelul ripostei noastre”. Preşedintele Barack Obama a făcut apel la calm şi dialog, dar evenimentele şi-au continuat spirala violenţei.

Spectrul rasismului

Poliţia, perfect echipată, a reuşit în final să disperseze manifestanţii furioşi, în majoritate tineri, cu gaze lacrimogene, avansând susţinută de blindate. Uciderea lui Michael Brown, neînarmat, de un poliţist alb a reînviat spectrul rasismului în Statele Unite într-un oraş cu populaţie majoritar de culoare şi unde poliţia şi liderii ei sunt aproape toţi albi.

Tânărul a fost împuşcat din faţă cu două gloanţe în cap şi patru în braţul drept, arată New York Times citând primele constatări ale unei noi autopsii, realizată la cererea familiei. Duminică, în faţa a sute de persoane adunate la biserica Greater Grace pentru a cere „dreptate pentru Michael Brown”, căpitanul Ron Johnson, şi el de culoare, a încercat să atenueze tensiunile promiţând că va rămâne „cât va trebui”. „Sunteţi familia mea, sunteţi prietenii mei”, a adăugat el făcând aluzie la „fiul negru care poartă pantaloni largi, șapca întoarsă şi are tatuaje pe braţe”.

Părinţii, prea îndurerați pentru a vorbi, l-au delegat pe avocatul lor, Benjamin Crump, care a rezumat principalele acuzaţii ale comunităţii de culoare: încetineala anchetei şi comunicarea confuză a poliţiei, dând impresia că acuză victima. Avocatul a dat asigurări că „vom examina autopsia şi raportul balistic pentru a vedea traiectoria gloanţelor şi vom şti dacă a fost vorba de o execuţie”.

Ce s-a întâmplat la 9 august?

În ce circumstanţe Michael Brown, tânărul de 18 ani, neînarmat, a fost doborât de un poliţist? Toţi martorii au declarat că Michael Brown a ridicat mâinile în aer, dar poliţia a continuat să tragă. Poliţia locală a difuzat o înregistrare video în care un tânăr înalt fura ţigarete – prezentat ca fiind Michael Brown, care avea 1,90 m înălţime –, făcută cu 20 de minute înaintea împuşcăturilor fatale.

Potrivit poliţiei, Brown a fost ucis după ce agresase un poliţist şi încerca să-i ia arma, luptându-se cu el în maşina poliţiei. Un amic al victimei a oferit o versiune total diferită – el era alături de Michael, care mergea să-şi viziteze bunica şi nu era înarmat, când un agent de poliţie s-a legat de ei şi le-a cerut să meargă pe trotuar, şi nu pe carosabil.

Brown a refuzat, ofiţerul a ieşit din maşină şi l-a doborât pe tânărul de culoare când avea mâinile în aer în semn că se predă. O femeie, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat pentru Los Angeles Times că a auzit zgomot şi a ieşit în balcon. L-a văzut pe Michael cu mâinile ridicate în aer şi strigând „Nu trage!”, dar poliţistul a continuat să tragă şi tânărul a căzut în genunchi, cerând să fie cruțat.

Precedente

Scandalul rasial de la Ferguson readuce în atenţie şi alte subiecte sensibile. De pildă cazul lui Trayvon Marter, ucis în 2012 în Florida de George Zimmerman, membru al unei patrule de supraveghere de cartier, achitat anul trecut. Şi intervine la o lună după moartea lui Eric Garner, un negru de 43 de ani, decedat în urma asfixierii în timpul arestării forţate pe un trotuar din State Island.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă