18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialGardul Casei Albe ar trebui să fie înălţat rapid

Gardul Casei Albe ar trebui să fie înălţat rapid

Gardul Casei Albe ar trebui să fie înălţat cât mai repede pentru a nu mai putea fi escaladat, recomandă experții însărcinați cu evaluarea activității Secret Service, aceștia recomandând și ca directoarea serviciului să nu fie exclusă.

Potrivit Mediafax, aceşti experţi, încărcinaţi să evalueze Secret Service după ce a fost afectată de o serie de eşecuri şi scandaluri, recomandă înălţarea gardului Casei Albe de la 1,2 la 1,5 metri şi eliminarea barelor orizontale pentru ca împrejmuirea grădinii reşedinţei să nu mai poată fi escaladată.

"Aşa cum au recunoscut Executivul, Congresul şi Secret Service, trebuie să ne ocupăm de gard imediat", îndeamnă aceşti experţi într-un raport. Doar un rezumat al raportului a fost făcut public joi.

Însă ei apreciază că cei care vor concepe gardul este necesar să găsească "un echilibru între imperativele securităţii şi tradiţia Casei Albe de a fi «casa poporului»", vizitată zilnic de sute de turişti.

Dar "problemele sunt mai profunde şi nu vor fi soluţionate de un nou gard", avertizează ei.

Apreciind că Secret Service a devenit "prea izolat", experţii recomandă numirea "unui director din afara serviciului, o îndepărtare de la tradiţia organizării (serviciului) şi relaţiilor personale", singurul "capabil să realizeze de la un capăt la altul evaluarea onestă de care este nevoie".

În ceea ce priveşte formarea agenţilor, ei apreciază că "antrenamentul a scăzut sub niveluri acceptabile".

Secretarul pentru Securitate Internă Jeh Johnson a numit patru experţi să evalueze serviciul, după ce un fost combatant a reuşit să escaladeze, pe 19 septembrie, gardul Casei Albe şi să intre în sediul Executivului fără nicio problemă, având asupra sa un briceag.

Incidentul – preşedintele Obama şi familia sa nu se afla acolo în acel moment – a fost precedat de altele, 17 în total, care au "afectat reputaţia" acestei poliţii, a recunoscut pe 19 noiembrie directorul interimar al Secret Service Joseph Clancy.

Clancy a înlocuit-o în funcţie, la 1 octombrie, pe Julia Pierson, care a demisionat după acest incident, pe fondul unor controverse cu privire la securitatea lui preşedintelui Barack Obama, mai scrie Mediafax.

Pierson fusese numită să reformeze serviciul, afectat de alte scandaluri, anterior. În 2012, agenţi aflaţi în misiune în Columbia au recurs la serviciile unor prostituate, iar în martie alţi agenţi au fost găsiţi beţi în Olanda.

Senatorul democrat Tom Carper, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din Camera superioară a Congresului, a apreciat, citat într-un comunicat, că recomandările experţilor "oferă progrese importante, care corectează şi sunt de bun simţ, pe care Departamentul Securităţii Naţionale şi Secret Service este necesar să le examineze cu atenţie".

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă