18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialGaz pe focul din Orientul Mijlociu

Gaz pe focul din Orientul Mijlociu

Războiul cuvintelor între Iran și Arabia Saudită nu încetează, fiind marcat de acuzaţii reciproce acerbe și agresive făcute înaintea pelerinajului de la Mecca, de la care iranienii sunt excluși în acest an.

Iranul a lansat atacuri dure împotriva familiei regale saudite chiar înaintea marelui pele­rinaj de la Mecca, Ghidul Suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, cerând musulmanilor să „reflecteze serios  la gestionarea locurilor sfinte” situate în Arabia Saudită – Mecca și Medina. Înaintea pelerinajului (sâmbătă) Khamenei declara că „lumea musulmană, atât guvernele, cât și popoarele trebuie să cunoască liderii saudiţi și natura lor ireverenţioasă, fără credinţă“.

La câteva zile distanţă, ca răspuns la diatriba din ajun a ayatollahului Khamenei, Marele Muftiu al Arabiei Saudite estima să iranienii „nu sunt musulmani”. Marţi, șeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javas Zarif, a acuzat autorităţile saudite de „fanatism”, subliniind că „nu există nici o asemănare între Islamul iranienilor și al majorităţii musulmanilor și cel al extremismului fanatic pe care îl predică înaltul demnitar wahhabit (referire la marele muftiu saudit, Abdel Aziz ben al-Cheikh, care a declarat că iranienii nu sunt musulmani) și șefii saudiţi ai terorismului.

Ultimul atac a venit miercuri din partea ayatollahului Khamenei, care, într-o declaraţie de o virulenţă fără precedent, a calificat familia regală saudită „blestemată și malefică“, care nu merită să mai gestioneze locurile sfinte ale Islamului. Criza dintre cele două puteri regionale s-a exacerbat odată cu incapacitatea lor de a găsi un acord asupra participării iranienilor la marele pelerinaj anual care în acest an are loc între 8 și 12 septembrie în Arabia Saudită, un an după șocul provocat de moartea a 2.300 de pelerini, din care 464 iranieni, într-o busculadă fără precedent în istoria hagialâcului.

Pelerinajul, un pretext

Teheranul a acuzat Riadul de sabotaj și regatul saudit a considerat inacceptabile exigenţele iraniene pentru participarea cetăţenilor lor la pelerinaj. Dincolo de disputa asupra pe­lerinajului, Iranul șiit și Arabia Saudită sunnită sunt angajate de ani de zile într-o luptă de influenţă, în special în conflictele din Yemen și din Siria și se confruntă asupra tuturor crizelor regionale. Relaţiile lor diplomatice au fost rupte din ianuarie, la iniţiativa Riadului după atacul asupra ambasadei sale din Teheran de către manifestanţi care protestau contra execuţiei în Arabia Saudită a unui demnitar religios șiit.

Într-un discurs în faţa familiilor pelerinilor iranieni morţi în busculada de la Mina, în apropiere de Mecca în 2015, ayatollahul Ali Khamenei a estimat că „această catastrofă demonstrează încă odată că această descendenţă blestemată și malefică nu merită să gestioneze locurile sfinte” ale Isla­mului. Între altele, el a criticat politica Riadului în Orientul Mijlociu. „Regimul saudit varsă sângele musulmanilor în Yemen, în Siria, în Irak și în Bahrein cu susţinerea SUA, care în consecinţă sunt complice la crimele saudite“.

Iranienii, interziși la Mecca

Primul motiv al acestei mari furii este legat de absenţa, pentru prima oară după trei decenii, a pelerinilor iranieni de la acest ritual pe care fiecare musulman trebuie să îl îndeplinească cel puţin odată în viaţă.

Pelerinajul de la Mecca este unul din cei cinci piloni ai Islamului, are loc o singură dată pe an, la debutul lunii lunare musulmane dhou al-haija și culminează la 9 ale lunii (11 septembrie în acest an), în ajunul sărbătorii Sacrificului.

În acest război al cuvintelor, atacurile au depășit cadrul politic cu acuzaţiile reciproce vizând religia, coardă sensibilă într-o regiune marcată de sfâșieri confesionale între sunniţi și șiiţi. Monarhiile arabe sunnite din Golf susţin Riadul și acuză Iranul că încearcă politizarea pelerinajului.

Iranul și  Arabia Saudită sunt opuse de ani de zile asupra a numeroase dosare. Din Irak în Liban trecând prin războaiele din Yemen și din Siria, tensiunile persistă. Comunităţile șiite și sunnite coabitează de ani buni în ţările din regiune, dar când tensiunile apar ici și colo, ele au toate șansele să se agraveze dacă se încrucișează cu crize regionale sau interna­ţionale.   

Aceste atacuri verbale demonstrează că tensiunile au atins apogeul. Există un veritabil război rece căruia lumea nu îi dă atenţie, consideră specialiștii în zona Orientului Mijlociu.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă