11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialGeorge Bush, critici la adresa lui Barack Obama

George Bush, critici la adresa lui Barack Obama

Fostul preşedinte american George W. Bush l-a criticat extrem de dur pe succesorul său, într-o întâlnire cu donatori evrei, cărora le-a spus că Barack Obama este naiv în privinţa Iranului, informează Mediafax.

Astfel, Bush, care îl critică rar pe Obama în public, a respins ideea unei reveniri pe scena politică, după care a spus de ce crede el că Obama plasează Statele Unite pe o poziţie de “retragere” la nivel global.

În opinia sa, actualul preşedinte nu citeşte corect intenţiile Iranului, relaxând sancţiunile impuse Teheranului prea uşor.

De asemenea, Bush a apreciat că noul preşedinte iranian Hassan Rohani este “şiret” şi a îndemnat audienţa să se întrebe dacă este vorba despre altă politică ori iranienii doar au schimbat purtătorul de cuvânt.

În opinia sa, planul lui Obama de a relaxa sancţiunile şi avertismentul că acestea vor fi reintroduse oricând nu este “plauzibil”, iar un acord final asupra limitării programului nuclear iranian este rău pentru America pe termen lung.

“Credeţi că Orientul Mijlociu este haotic acum? Imaginaţi-vă cum va arăta pentru nepoţii noştri. Aşa ar trebui să se uite americanii la acord”, a spus el, potrivit transcrierii.

Bush a criticat, de asemenea, politicile lui Obama în cadrul luptei împotriva SI şi cu privire la hosul din Irak. El a catalogat drept “gafă strategică” – citându-l pe senatorul Lindsey Graham – decizia lui Obama de a retrage trupele americane din Irak la sfârşitul lui 2011. Fostul preşedinte a fost cel care a semnat acordul de retragere a trupelor, dar ideea era să se negocieze un acord în vederea menţinerii militarilor în Irak după 2011, iar administraţia Obama a încercat şi eşuat acest lucru.

Ascensiunea SI este “al doilea act” al reţelei teroriste Al-Qaida şi poate că au schimbat numele, dar tactica preferată este tot uciderea unor persoane nevinovate, a apreciat Bush. El a apărat modul în care administraţia sa a acţionat faţă de terorism, subliniind că Khalid Sheikh Mohammed, care a mărturisit că l-a ucis pe reporterul Daniel Pearl de la Wall Street Journal, a fost prins în timpul său.

“Amitiţi-vă că tipul care i-a tăiat beregata lui Danny Pearl este la Gitmo (închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay), iar acum o fac la televizor”, este citat citat spunând fostul preşedinte de aceeaşi sursă.

Obama a promis să distrugă forţele SI, dar ulterior nu a dezvoltat o strategie în vederea acestei misiuni, i-a reproşat Bush. “Ca să fii un preşedinte eficient, atunci când spui ceva, trebuie să vorbeşti serios”, a subliniat el, adăugând “trebuie să-i omori”.

De asemenea, Bush a spus mai multe anecdote despre vechiul său prieten şi rival, preşedintele rus Vladimir Putin. El a povestit că Putin l-a văzut pe câinele său, Barney, la Casa Albă, iar atunci când s-a dus la rândul său în vizită la Moscova preşedintele rus i-a arătat câinele său şi i-a spus că este “mai mare, mai puternic şi mai rapid ca Barney”, ceea ce i-a relevat modul în care gândea Putin gândea în termeni strategici.

Fostul preşedinte american a mai spus că actualul preşedinte rus este bogat, divorţat şi iubeşte puterea, şi a apreciat că popularitatea acestuia pe plan intern este rezultatul controlului pe care-l deţine asupra presei.

În ceea ce priveşte candidatura fratelui său Jeb Bush la preşedinţie, fostul şef al statului a recunoscut că el reprezintă un “pasiv politic”, că numele Bush poate fi folosit împotriva lui şi că americanilor nu le plac dinastiile. În opinia sa, politica externă va juca un rol important în campania pentru alegerile prezidenţiale, şi i-a îndemnat pe republicani să aibă “curajul” să reziste tendinţelor izolaţioniste.

Despre Hillary Clinton, George W. Bush a spus că va fi crucial modul în care va juca cartea relaţiei sale cu preşedintele, apreciind că va fi nevoită să aleagă între a candida în baza politicilor administraţiei Obama ori împotriva lor.

Afirmaţiile lui Bush la Vegas arată că fost preşedinte are prea puţin respect faţă de felul în care actualul preşedinte se implică la nivel global, comentează Bloomberg, şi arată în acelaşi timp că acesta îşi asumă prea puţin responsabilitatea politicilor sale care au contribuit la actuala situaţie.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă