11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialGeorgia are un nou premier şi o politică externă pro-Occident

Georgia are un nou premier şi o politică externă pro-Occident

Deputații georgieni au aprobat în noaptea de marți spre miercuri candidatura fostului ministru de externe Giorgi Kvirikașvili în postul de prim-ministru, după demisia lui Irakli Garibașvili, confruntat cu scăderea popularității pe fondul încetinirii creșterii economice în această ex-republică sovietică, informează Reuters și AFP.

“Parlamentul a aprobat noul guvern cu 86 de voturi contra 28”, a declarat președintele parlamentului David Ussupașvili. Agerpres aminteşte că Irakli Garibașvili a demisionat neașteptat din funcția de prim-ministru săptămâna trecută fără a anunța un motiv pentru decizia sa.

Politicieni din opoziție și analiști au legat demisia de scăderea în popularitate a partidului de guvernământ Visul Georgian, afirmând că vrea să-și revizuiască imaginea înainte de a contesta alegerile parlamentare din luna octombrie a anului viitor, notează Reuters.  
Sprijinul pentru coaliția la putere a scăzut la 18% în această lună de la 42% în august 2014, potrivit unui sondaj de opinie. Opoziția acuză guvernul de amplificarea problemelor economice în această țară din Caucaz cu 3,7 milioane de locuitori, obiect al unei lupte pentru supremație geopolitică între Rusia și Occident, mai notează Reuters. 
    
Parlamentul, dominat de coaliția Visul Georgian, a aprobat de asemenea marți un nou guvern. Acesta include doar un membru nou — ministrul de externe Miheil Janelidze — care a fost viceministru de externe înainte de a fi desemnat de Kvirikașvili. 

Kvirikașvili, 48 de ani, care a fost de asemenea prim viceprim-ministru înainte de numirea sa, a declarat că Georgia va continua integrarea euroatlantică și o politică “pragmatică” față de Rusia, contra căreia a luptat într-un scurt război în august 2008. “Integrarea europeană completă cu un eventual obiectiv aderarea la UE, precum și aderarea la NATO este prioritatea noastră de vârf”, a afirmat el în fața parlamentului. “Abordarea noastră pragmatică față de Rusia are drept scop în primul rând reducerea riscurilor și prevenirea amenințărilor la adresa cursului nostru principal în politica externă”, a adăugat el.

Cele mai citite

Parlamentul Georgiei a aprobat legea împotriva “influenței străine”, în ciuda protestelor de pe străzi

Parlamentul din Georgia a aprobat legea menită să sancționeze "influența străină", în ciuda protestelor de pe străzi și a avertismentelor că proiectul de lege...

Trafic de droguri la Constanța. O persoană a fost reținută

La data de 14 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au luat măsura...

Ciolacu și Grindeanu se întâlnesc cu președintele DP World, investitor din Dubai

Șeful Guvernului României, Marcel Ciolacu, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se întâlnesc, în ziua de 15 mai 2024, cu Sultan Ahmed bin Sulayem, președinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă