7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialGermania, al treilea exportator mondial de arme

Germania, al treilea exportator mondial de arme

Avansarea jihadiştilor Statului Islamic în Irak şi lupta disperată a forţelor peshmeras kurde contra lor a determinat autorităţile de la Berlin să anunţe livrarea de arme pentru înarmarea kurzilor irakieni pentru a putea face faţă combatanţilor sunniţi, care au adus teroarea în Irak şi în Siria. Reuters arată că Germania ocupă în prezent locul trei în lume în rândul exportatorilor de arme, după SUA şi Rusia. În domeniu, între Paris şi Berlin există tensiuni, partea germană fiind acuzată că boicotează unele contracte franceze de export de armament.

Berlinul doreşte consolidarea sectorului european al Apărării iar ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel doreşte restrângerea exporturilor de arme, în timp ce ţara sa este al treilea exportator mondial pe această piaţă.

Germania prezintă o politică din ce în ce mai restrictivă în materie de exporturi de arme sub impulsul ministrului Sigmar Gabriel, Franţa considerând decizia acestuia o ameninţare la propria politică de export de armament, decizie cu consecinţe care pot determina capotarea apropierii în curs dintre Nexter şi Krauss-Maffei Wegmann (KMW), specializaţi în fabricarea de armamente terestre şi, în mod mai general, a viitoarelor cooperări franco-germane. O decizie în completă contradicţie cu ceea ce Germania îi explica Franţei după alegerile parlamentare din 2013. Atunci, ea dorea avansarea parteneriatului franco-german. Ministrul Economiei a cerut în august industriei germane de apărare să se repoziţioneze şi să se consolideze, confirmând intenţia sa de a încadra strict exporturile de arme, chiar în detrimentul locurilor de muncă. Ca urmare, Berlinul a blocat deja o vânzare de 200 Leopard A7 de la KMW către Arabia Saudită şi potrivit presei germane Sigmar Gabriel ar prefera să vadă KMW apropiindu-se de firma compatriotă Rheinmetall în loc de apropierea de Nexer. Motivul ar fi că este mai uşor să interzici exporturile unui grup german decât unui grup transnaţional tip KMW-Nexser. Trădând acordurile Debre-Schmidt (semnate la 7 decembrie 1971 şi la 7 februarie 1972 de miniştrii de atunci ai Apărării, Helmut Schmidt şi Michel Debre), oficialul german blochează şi livrările de rachete Milan ale MBDA şi de vehicule blindate fabricate de Renault Trucks Defense spre ţări din Orientul Mijlociu şi Apropiat.

Scopurile ministrului…

Media germană (Spiegel) arată că omul politic al Partidului social-democrat, SPD, Sigmar Gabriel, se pregăteşte deja pentru alegerile federale din 2017 şi pentru a reuşi el trebuie să reunească o coaliţie, în special cu Verzii, pentru a învinge CDU. Observatorii estimează că în acest scop el nu doreşte să îşi ia cel mai mic risc cu un contract de export de arme într-o ţară care poate reprima propria populaţie cu material german. Contrar Franţei, vânzările de arme într-o ţară de risc rămân foarte sensibile în opinia publică germană.

Conglomeratul Rheinmetall este un pivot al consolidării germane şi în acest nou context, va profita de decizia ministrului german. Cotidianul Handelsblatt releva că grupul german examinează o posibilă achiziţionare de activităţi de construcţii de submarine de la Thyssen-Kreupp şi ar putea fi interesat şi de o filială Airbus. Sigmar Gabriela a cerut sectorului „să facă ce trebuia să facă de 15 ani“ de unde alianţa obiectivă între Rheinmetall chemat să joace un rol de motor în consolidarea germană, şi ministrul Sigmar Gabriel, care vrea campioni naţionali. În prezent, familia Bode-Wegmann, proprietară a KMW este sub dubla presiune din partea lui SigmarGabriela şi a Rheinmetall. Ministrul a blocat unele exporturi ale KMW către Arabia Saudită şi Qatar, împingând spre fuziunea dintre protejatul său, Rheinmetall şi KMW.

Cooperare în pericol

„În timp ce vorbim fără încetare de dezavantajul cooperării şi consolidării sectorului apărării în Europa, atacăm decenii de cooperare franco-germană“, declara şeful grupului Airbus, Tom Enders, critic faţă de restricţiile impuse de guvernul german exporturilor de armament. El estimează că această poziţie este susceptibilă să descurajeze societăţile internaţionale de a coopera în proiecte viitoare. Va delocaliza industria de armament germană datorită politicii de restricţionare a exporturilor de armament?

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă