27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialGermania acceptă să preia sute de migranți blocați în Italia

Germania acceptă să preia sute de migranți blocați în Italia

Ministrul de interne italian, Angelino Alfano, a anunțat marți că Germania a fost de acord să ia sute de migranți blocați în Italia, în încercarea de a impulsiona planul Uniunii Europene de relocare a migranților, relatează agenția Reuters citată de Agerpres.

În cadrul unui acord de reducere a presiunii asupra statelor UE din prima linie a crizei migrației, Comisia Europeană a întocmit anul trecut un plan ce are drept scop relocarea a mii de migranți, sosiți în Italia și Grecia, în alte țări membre ale UE. 

În baza planului UE, până la 40.000 de migranți ar putea fi relocați din Italia în decurs de doi ani, dar, până în prezent, doar câteva sute au fost mutați, deoarece multe țări din UE sunt aparent reticente primirii de solicitanți de azil și de refugiați. 

”Până acum, relocarea a fost un adevărat eșec”, a declarat Alfano la postul Repubblica TV. ”Dar, astăzi, am auzit că, din septembrie, sute de refugiați vor putea să plece lunar în Germania. Dacă lucrurile merg bine în cazul Germaniei, credem că așa va fi și cu alte țări”, a adăugat ministrul italian. 

De la începutul lui 2014, în Italia au sosit peste 420.000 de migranți la bordul unor ambarcațiuni, potrivit unor cifre oficiale. Mulți dintre nou-sosiți își continuă repede drumul în încercarea de a ajunge în țări nord-europene mai bogate, dar, din cauza restricțiilor impuse la trecerea frontierelor, fluxurile de migranți s-au redus, determinând o supraaglomerare a taberelor de tranzit și a centrelor de refugiați din Italia. 

Ministrul italian a reamintit faptul că Germania a primit deja peste un milion de migranți în 2015. ”Dacă Germania îi va lua și pe unii dintre refugiații aflați la noi, mesajul va fi unul extrem de puternic”, a apreciat ministrul italian. 

Cancelarul german Angela Merkel se confruntă însă cu critici puternice în țara sa pentru că a deschis porțile pentru migranți și se așteaptă ca partidul antiimigraționist Alternativa pentru Germania (AfD) să obține rezultate bune la alegerile din două landuri ce vor avea loc luna viitoare. 

Doar sirienii, eritreenii și irakienii se califică pentru programul de relocare, ceea ce înseamnă că grosul migranților sosiți în Italia, mulți din Africa de Vest, nu sunt eligibili. 

Potrivit ultimelor date, circa 3.915 eritreeni, 787 de sirieni și 686 de irakieni au ajuns în Italia în primele șapte luni ale anului 2016.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...
Ultima oră
Pe aceeași temă