13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialGermania cere ca Marii Britanii să i se pună taxe pentru accesul...

Germania cere ca Marii Britanii să i se pună taxe pentru accesul la piața unică europeană, după Brexit

Oficiali ai guvernului de la Berlin au propus ca Marea Britanie să aibă acces la piața unică a Uniunii Europene după Brexit doar în schimbul unei taxe, a relatat sâmbătă revista Focus, citând un raport al Ministerului german de Finanțe, informează Reuters citată de Agerpres.

Raportul de 35 de pagini privind costurile potențiale ale Brexit-ului pentru Germania menționează că ieșirea Marii Britanii din UE riscă să aibă "consecințe grave", în special asupra "economiei reale".

Oficialii ministerului au calculat că Berlinul va trebui să plătească o sumă suplimentară de 4,5 miliarde de euro pe an la bugetul UE ca urmare a ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Pentru a reduce aceste costuri, oficialii s-au gândit la ideea de a taxa Marea Britanie pentru accesul la piața unică.

"O astfel de contribuție financiară viitoare ar trebui folosită pentru a diminua consecințele financiare ale Brexit-ului (reducerea cheltuielilor UE sau creșterea plăților altor state membre)", potrivit oficialilor citați de Focus.

Contactat de Reuters, un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe a refuzat să comenteze informațiile din revista Focus.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă